Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ISW: Ukrajinské sily dokončili obkľúčenie Lymanu v Doneckej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako píšu experti ISW, ukrajinským jednotkám sa podarilo prelomiť obranu Lymanu a zablokovať cestu, ktorá zostala poslednou možnosťou zásobovania skupiny ruských vojsk.

Kyjev/Washington 30. septembra (TASR) - Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe o udalostiach na fronte z 29. septembra tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily "prakticky zovreli" v obkľúčení mesto Lyman, ktoré leží na severe Doneckej oblasti a je dôležitým oporným bodom ruskej armády na východe Ukrajiny.

ISW vo svojej správe podľa britskej stanice BBC cituje početné správy ruských "vojenských blogerov" podporujúcich ruskú inváziu na Ukrajine a dostávajúcich informácie o vývoji na fronte priamo z bojiska.

Lyman je významným železničným uzlom, ale od začiatku septembra a po ústupe ruských jednotiek z mesta Izium je aj strategicky dôležitým bodom ruskej armády na východe Ukrajiny.

Ako píšu experti ISW, ukrajinským jednotkám sa podarilo prelomiť obranu Lymanu a zablokovať cestu, ktorá zostala poslednou možnosťou zásobovania skupiny ruských vojsk.

Blogeri, na ktorých sa ISW odvoláva, označujú situáciu v oblasti za "mimoriadne zložitú".

Expert z Inštitútu zahraničnej politiky vo Washingtone Rob Lee očakáva, že Lyman by mohol padnúť "možno dnes večer (vo štvrtok) alebo v piatok", čo - ako podotýka - "vrhne tieň na (avizované) oznámenie o anexii" okupovaných území na východe a juhu Ukrajiny.

Podľa Leeho "Rusko zápasí v Donbase s nedostatkom živej sily i záloh". Upozornil, že ak Rusko utrpí v tzv. lymanskej kapsy straty, "môže to viesť k ďalšiemu postupu Ukrajiny hlboko do Donbasu".

Aj podľa ISW by situácia v tejto časti frontu mohla mať pre ruské sily vážne následky a ukrajinským jednotkám by zrejme umožnila ohroziť ruské pozície na západe Luhanskej oblasti, v okolí súmestia Lysyčansk-Severodoneck.

ISW pripomína, že ďalšie ruské straty by ešte viac podkopali morálku v radoch ruskej armády, ktorá by sa mala čoskoro doplniť o vojakov povolaných v rámci tzv. čiastočnej mobilizácie.