Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

ISW: Ústup z mesta Lyman zrejme nariadil samotný Putin

Poľská húfnica AHS Krab páli na ruské pozície v Doneckej oblasti kontrolovanej ruskými separatistickými silami na východe Ukrajiny 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

To naznačuje, že sa Putin chce skôr postarať o zabezpečenie strategických území v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Berlín 2. októbra (TASR) - Za stiahnutím ruských vojakov zo strategicky významného východoukrajinského mesta Lyman je "so značnou istotou" zámerné rozhodnutie samotného ruského prezidenta Vladimira Putina, domnievajú sa vojenskí experti renomovaného amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

O tom, že frontové línie v blízkosti miest Kupiansk a Lyman nebudú posilnené, nerozhodli vojenskí velitelia, ale samotný prezident, uvádza sa v analýze, ktorú inštitút zverejnil v sobotu večer. To naznačuje, že sa Putin chce skôr postarať o zabezpečenie strategických území v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Lyman leží v Doneckej oblasti. Rusko si po predchádzajúcich falošných referendách v piatok anektovalo štyri ukrajinské oblasti - Chersonskú, Doneckú, Luhanskú a Záporozškú - napriek tomu, že ich ruské jednotky ovládajú len sčasti, pripomína DPA.

Ukrajinské i ruské zdroje medzitým jednohlasne uvádzajú, že ruské jednotky ďalej posilňujú svoje pozície v Chersonskej a Záporožskej oblasti, uviedli experti ISW. Informovali tiež o "zmarenom pozemnom útoku" ruských jednotiek na obec Kozača Lopan severne od Charkova, ktorý podľa generálneho štábu ukrajinské sily odrazili.

Takéto útoky tomu nasvedčujú tomu, že Putin bude pravdepodobne pokračovať v presadzovaní cieľa, ktorým je opätovne získať kontrolu nad územiami mimo tých, ktoré ilegálne anektoval, miesto toho aby vyslal vojakov proti ukrajinskej ofenzíve v Donbase.