Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

ISW: Vývoj na bojiskách naznačuje, že Ukrajina prehodnocuje taktiku

Ukrajinskí vojaci riadia tank neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 17. júna 2023. Foto: TASR/AP

Podľa Maľarovej ukrajinskí vojaci postúpili v smere na mesto Tavrijsk celkovo až o sedem kilometrov, pričom oslobodená oblasť na juhu má rozlohu 113 kilometrov štvorcových.

Kyjev/Londýn 19. júna (TASR) - Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v pondelok sumarizovala, že počas dvoch týždňov ofenzívnych akcií na frontoch smerom na mesta Berďansk a Melitopol bolo oslobodených osem ukrajinských obcí: Novodarivka, Levadne, Storoževe, Makarivka, Blahodatne, Lobkovoje, Neskučne a Piatychatky. Informovala o tom v pondelok britská stanica BBC.

Maľarová v pondelok na sociálnych sieťach osobitne potvrdila, že ukrajinská armáda dobyla dedinu Piatychatky na juhu Záporožskej oblasti.

Jej stratu cez víkend medzičasom priznal Ruskom vymenovaný šéf okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov, ale ruské ministerstvo obrany ešte v nedeľu ráno tvrdilo, že pokus ukrajinských jednotiek o ovládnutie tejto obce bol ruskými vojakmi odrazený.

Podľa Maľarovej ukrajinskí vojaci postúpili v smere na mesto Tavrijsk celkovo až o sedem kilometrov, pričom oslobodená oblasť na juhu má rozlohu 113 kilometrov štvorcových.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze vývoja situácie na ukrajinských bojiskách naznačuje, že ukrajinská armáda pozastaví alebo už pozastavila svoje útoky, aby prehodnotila svoju taktiku.

Analytici ISW sa pri tomto tvrdení odvolali na slová šéfa estónskej vojenskej rozviedky plukovníka Marga Grosberga a na článok amerického denníka Wall Street Journal zo 17. júna, kde sa tiež konštatuje v posledných dňoch došlo v prestávke v ukrajinských útokoch.

"Tieto správy sa zhodujú s nedávnymi pozorovaniami ISW o rozsahu a prístupe ukrajinských protiútokov na južnej a východnej Ukrajine," napísala ISW.

Autori súhrnu ISW pripomínajú, že oni i ďalší experti konštatujú, že ukrajinská armáda zatiaľ nenasadila do bojov väčšinu svojich záloh.

"Operačné pauzy sú pri veľkých ofenzívach bežné a táto pauza neznamená koniec ukrajinskej protiofenzívy," domnievajú sa analytici ISW.

V tej istej správe sa zároveň píše, že ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín pokračovali v útoku na štyroch úsekoch frontu a na niektorých miestach mierne postúpili. ISW sa odvoláva na vyhlásenia strán a zábery z geolokačných družicových systémov.