Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

ISW:Nie je pravdepodobné,že by Rusi na Ukrajinu zaútočili z Bieloruska

Zdravotnícky pracovník uteká okolo horiaceho auta po ruskom útoku v Kyjeve na Ukrajine z 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu.

Washington 11. októbra (TASR) - Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) označil v utorok za nepravdepodobné, že by Rusko zaútočilo na Ukrajinu zo severu, teda z Bieloruska, a to ani napriek informáciám, že Moskva a Minsk sa rozhodli vytvoriť v Bielorusku spoločnú bojovú operačnú skupinu.

ISW podľa spravodajskej stanice Sky News uviedol, že namiesto útoku z Bieloruska sa Kremeľ môže pokúsiť využiť týchto ďalších ruských vojakov v Bielorusku na to, aby ukrajinské sily zadržal v Kyjeve a jeho okolí a zabránil ich premiestňovaniu na iné miesta, kde by sa mohli zapojiť do protiofenzívy.

Zmienený americký inštitút ďalej tiež uviedol, že hoci bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok oznámil nasadenie regionálnej skupiny Ruskej federácie a Bieloruskej republiky na západné hranice svojej krajiny, špecifiká tejto skupiny nespresnil.

"Lukašenko uviedol, že do Bieloruska bude nasadených vyše 1000 príslušníkov ruských síl a že rusko-bieloruská skupina sa začala formovať už 8. októbra," uvádza vo svojej správe ISW.

Podľa inštitútu bude táto skupina v prípade vyslaných ruských vojakov pozostávať "pravdepodobne s brancov alebo so zmobilizovaných mužov so slabou pripravenosťou (na boj), ktorí pravdepodobne nebudú pre Ukrajinu predstavovať významnú konvenčnú vojenskú hrozbu".

Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa jeho slov ide o reakciu na vyostrenie napätia. Bieloruský líder následne uviedol, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských "radikálov" na teroristický útok.