Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael a Nemecko začali prehlbovať spoluprácu v oblasti bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelskí predstavitelia počas dvojdňových rozhovorov podľa premiérovho úradu poukázali na nebezpečenstvo, ktoré z pohľadu Izraela hrozí v prípade oživenia jadrovej dohody s Iránom.

Jeruzalem 2. septembra (TASR) - Prvý strategický dialóg Nemecka a Izraela za účasti predstaviteľov ministerstiev zahraničných vecí a tajných služieb oboch krajín sa počas štvrtka a piatka uskutočnil v Jeruzaleme. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na úrad izraelského premiéra Jaira Lapida.

Na novej forme dialógu sa Izrael a Nemecko dohodli počas marcovej návštevy nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza v Izraeli.

Izraelskí predstavitelia počas dvojdňových rozhovorov podľa premiérovho úradu poukázali na nebezpečenstvo, ktoré z pohľadu Izraela hrozí v prípade oživenia jadrovej dohody s Iránom. Obe strany sa zhodli, že v takýchto rokovaniach budú pokračovať.

Scholz sa v marci s vtedajším izraelským premiérom Naftalim Bennettom dohodol, že takýto strategický dialóg sa bude konať dvakrát do roka, pripomína DPA.

Generálny riaditeľ izraelského ministerstva obrany Amir Ešel a štátny tajomník nemeckého rezortu obrany Benedikt Zimmer v Jeruzaleme absolvovali separátne stretnutie v rámci úsilia o zintenzívnenie dialógu medzi ministerstvami obrany oboch krajín.