Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael a Palestínčania obnovili bezpečnostné opatrenia

Palestínska umelkyňa Samah Saedová zdobí ochranné rúška a masky na tvár na ochranu pred šíriacim sa novým koronavírusom, archívne foto. Foto: TASR/AP

Izrael ako jedna z prvých krajín po vypuknutí pandémie uzavrela štátne hranice a nariadila obmedzenia.

Jeruzalem 24. júna (TASR) - Izrael a palestínska samospráva obnovili v stredu viacero protikoronavírusových opatrení po tom, ako zaregistrovali nové prípady nákazy. Píše o tom agentúra Reuters.

Najviac prípadov infekcie zaevidovali v izraelskom meste Tverja, kde preto uzatvorili niektoré časti. Miestne úrady pre obavy z druhej vlny pandémie taktiež nariadili karanténu obyvateľom mesta Hebron v Predjordánsku.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vyjadril, že podľa neho bude v nasledujúcich dňoch potrebné uzavrieť aj ďalšie časti krajiny. Od pondelka môže polícia udeliť pokutu vo výške 146 šekelov (38 eur) ľudom, ktorí na verejnosti nebudú nosiť rúška.

Izrael ako jedna z prvých krajín po vypuknutí pandémie uzavrela štátne hranice a nariadila obmedzenia. V priebehu týždňov úspešne klesli prípady nákazy aj úmrtí, nariadenia však mali drastický dopad na hospodárstvo.

Postupné znovuotváranie obchodov, ku ktorému momentálne prichádza, so sebou však prináša aj nové prípady nákazy. V utorok pribudlo v Izraeli 428 nových prípadov a na palestínskych územiach sa doposiaľ nakazilo najväčšie množstvo ľudí, až 179.

Napriek tomu Izrael pravdepodobne tzv. celkový lockdown, počas ktorého sa rapídne zvýšila nezamestnanosť, už neobnoví.

Izrael eviduje 21.666 prípadov nákazy a 308 úmrtí. Na palestínskom území doteraz zomreli len traja ľudia a nakazených je 1311.