Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael a Palestínčania sa opäť zaviazali zabrániť ďalšiemu násiliu

Pri streleckom útoku v nedeľu v meste Huwwára na severe palestínskej enklávy západný breh Jordánu utrpel vážne zranenia jeden Izraelčan, druhý dostal šok. Foto: TASR/AP

Na nedeľňajšom stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia USA, Jordánska a Egypta. Konalo sa niekoľko dní pred začiatkom ramadánu, keď zvykne eskalovať napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Šarm aš-Šajch 19. marca (TASR) — Na zmiernení napätia pred nadchádzajúcimi sviatkami — moslimským pôstnym mesiacom ramadánom a židovským sviatkom pesach — sa na nedeľňajších rozhovoroch v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch dohodli zástupcovia Izraela a Palestínčanov. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení zverejnenom po skončení rokovaní egyptským ministerstvom zahraničných vecí, informovali agentúry DPA a AP.

Vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu chcú predstavitelia oboch strán prostredníctvom pravidelných stretnutí vytvoriť základ pre priame rokovania. Cieľom je "komplexný, spravodlivý a trvalý mier". Nový mechanizmus má pomôcť tlmiť násilie a podnecovanie k násiliu. Obe strany budú o pokroku informovať na nasledujúcom stretnutí, ktoré sa uskutoční v apríli tiež Šarm aš-Šajch.

Po stretnutí v Šarm aš-Šajchu sa Izraelčania a Palestínčania opäť zaviazali pozastaviť "jednostranné kroky" na tri až šesť mesiacov, ani tentoraz však neuviedli podrobnosti. Izrael chce pozastaviť diskusie o výstavbe nových osád na štyri mesiace a plány na legalizáciu nepovolených osád na šesť mesiacov.

Na nedeľňajšom stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia USA, Jordánska a Egypta. Konalo sa niekoľko dní pred začiatkom ramadánu, keď zvykne eskalovať napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Prvá schôdzka v rovnakom formáte sa uskutočnila 26. februára v Akabe v Jordánsku.

Cieľom týchto stretnutí je ukončiť vlnu násilia, ktorá trvá už rok. Za tento čas izraelské bezpečnostné zložky zabili viac ako 200 Palestínčanov a pri palestínskych útokoch prišlo o život viac ako 40 Izraelčanov alebo cudzincov.

Ani rokovania však násilie neukončili. Počas stretnutia v Akabe zastrelil Palestínčan na Západnom brehu Jordánu dvoch Izraelčanov; židovskí osadníci následne vtrhli do palestínskeho mesta Huwwára, kde zabili Palestínčana.

Počas najnovšieho kola rokovaní Palestínčan strieľal na vozidlo s izraelským evidenčným číslom a vážne zranil muža. Jeho manželka utrpela v šok. Útočník bol neskôr zatknutý. Incident sa stal opäť v Huwwáre.