Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael a Rakúsko uzavreli rozsiahle strategické partnerstvo

Na snímke sprava izraelský premiér Jair Lapid a rakúsky kancelár Karl Nehammer pózujú počas stretnutia v Jeruzaleme 12. júla 2022. Foto: TASR/AP

Dvojica lídrov diskutovala tiež o prehlbujúcej sa spolupráci v boji proti antisemitizmu a zachovávaní pamiatky na obete holokaustu.

Tel Aviv 12. júla (TASR) - Rakúsky kancelár Karl Nehammer a izraelský premiér Jair Lapid podpísali v utorok vyhlásenie o "rozsiahlom strategickom partnerstve". Týka sa bezpečnostnej politiky, počítačovej kriminality, boja proti terorizmu, zdravia a odozvy na pandémiu COVID-19, ako aj boja proti klimatickej kríze, turizmu či obchodu a hospodárskych vzťahov.

Šéf rakúskej vlády počas návštevy Izraela vyjadril tiež záujem o izraelské zbrojné technológie a možné dodávky plynu v budúcnosti. TASR informuje na základe správ agentúry APA a denníka The Times of Israel.

Lapid na Twitteri uviedol, že s Nehammerom hovoril aj o "bezpečnostných výzvach a relevantných regionálnych záležitostiach, medzi ktoré patrí hlavne hrozba zo strany Iránu". Nehammerovi podľa vlastných slov tlmočil obavy Izraela ohľadne iránskeho jadrového programu.

Dvojica lídrov diskutovala tiež o prehlbujúcej sa spolupráci v boji proti antisemitizmu a zachovávaní pamiatky na obete holokaustu. Nehammer navštívil Múzeum holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme, kde zapálil sviečku na pamiatku Židov, ktorých nacisti zabili počas druhej svetovej vojny, a ospravedlnil sa za rolu Rakúska počas holokaustu. Zločiny spáchané v tomto období nesmú nikdy zapadnúť do zabudnutia a nesmú sa zopakovať, zdôraznil. Dodal, že Rakúsko podporí Jad va-šem do roku 2024 sumou 1,5 milióna eur.
Na snímke sprava izraelský premiér Jair Lapid a rakúsky kancelár Karl Nehammer počas stretnutia v Jeruzaleme 12. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Nehammer novinárom povedal, že Izrael z dôvodu svojej geopolitickej situácie a neustáleho ohrozenia disponuje výraznými vojenskými zručnosťami a efektívnym zbrojným priemyslom. Veľký záujem preukázal Nehammer o drony a protivzdušnú obranu. V tejto súvislosti podotkol, že 500 kilometrov od rakúskych hraníc prebieha vojna na Ukrajine. Nie je preto vylúčené, že by aj Rakúsko mohlo čeliť hrozbe dronov. Teraz je potrebné zistiť, ktoré izraelské systémy by boli vhodné pre rakúske ozbrojené sily, dodal.

Rakúsky kancelár poukázal na veľké náleziská plynu pri izraelskom pobreží, ktoré je však ešte nutné sprístupniť. Izrael predpokladá, že v nasledujúcich dvoch rokoch bude môcť pokryť desať percent spotreby plynu v EÚ. Nehammer tiež povedal, že plynovú krízu, ktorá je dôsledkom vojny na Ukrajine, bude nutné riešiť na európskej úrovni.

Nehammer, ktorého počas jeho návštevy Izraela sprevádzali ministerka obrany Klaudia Tannerová a šéf rezortu vnútra Gerhard Karner, sa stretol aj s izraelským ministrom obrany Bennym Gancom a ministrom pre bezpečnosť Omerom Bar-Levom.