Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael a USA: Ropný tanker zasiahla strela z iránskeho dronu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tanker, ktorý prevážal 42.000 ton nafty, mal namierené do argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires.

Jeruzalem/Washington 17. novembra (TASR) - Ropný tanker izraelskej spoločnosti zasiahla v blízkosti pobrežia Ománu strela z dronu. Podľa vyjadrenia Izraela a Spojených štátov za útokom stojí Irán. V noci na štvrtok to uviedla agentúra AFP a stanica Sky News, informuje TASR.

Loď Pacific Zircon zasiahla strela ešte v utorok približne 150 kilometrov od ománskeho pobrežia. Incident si podľa spoločnosti Eastern Pacific Shipping, ktorá tanker prevádzkuje, nevyžiadal žiadne obete a nedošlo ani k úniku ropy. Plavidlo však má mierne poškodený trup.

Tanker, ktorý prevážal 42.000 ton nafty, mal namierené do argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires.

Piata flotila námorníctva Spojených štátov, ktorá sa nachádza v Bahrajne, uviedla, že "si je incidentu vedomá". Podľa poradcu USA pre národnú bezpečnosť Jacka Sullivana bol útok s najväčšou pravdepodobnosťou vykonaný pomocou dronu.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ vyhlásil, že útok na tanker je "provokáciou zo strany Iránu", ktorá má narušiť atmosféru pred nedeľňajším začiatkom Majstrovstiev sveta vo futbale v Katare. Podľa jeho slov Irán použil rovnaký bojový dron typu Šáhid 136, ktoré využíva i Rusko vo vojne na Ukrajine.