Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izrael chce od budúceho týždňa očkovať už aj deti od 12 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Židovský štát v utorok výrazne uvoľnil protiepidemické opatrenia, čo bolo možné vďaka úspešnej vakcinačnej kampani, ktorá začala vlani 19. decembra.

Jeruzalem 2. júna (TASR) - Izrael plánuje na budúci týždeň začať proti chorobe COVID-19 očkovať už aj deti vo veku 12 - 15 rokov. V stredu to oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Ako píše agentúra DPA, rezort po zdĺhavých konzultáciách dospel k záveru, že nebezpečenstvo možnej infekcie koronavírusom prevažuje nad rizikom možných vedľajších účinkov vakcíny.

"Prípady myokarditídy (zápalového ochorenia srdcového svalu) sa u 16 až 19-ročných (očkovaných) vyskytli veľmi zriedkavo a väčšinou prebehli bez komplikácií," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Vzhľadom na veľmi nízky počet infekcii v židovskom štáte odporúča rezort zdravia momentálne očkovanie vysokorizikovým pacientom a ich príbuzným, ako aj mladým členom rodín, ktoré plánujú vycestovať do zahraničia.

"Okrem vysokorizikových skupín sa (však) môže dať zaočkovať ktokoľvek, kto má záujem," dodal rezort zdravia.

Židovský štát v utorok výrazne uvoľnil protiepidemické opatrenia, čo bolo možné vďaka úspešnej vakcinačnej kampani, ktorá začala vlani 19. decembra.

Krajina v utorok zaznamenala len štyri nové prípady nákazy koronavírusom pri 350 aktívnych prípadoch. Na vrchole pandémie - začiatkom tohto roka - mal Izrael denne 100.000 nových prípadov a zhruba 88.00 aktívnych.

K poklesu prípadov ochorenia COVID-19 došlo počas uplynulých týždňov - po distribúcii vakcín v rámci medzinárodnej iniciatívy COVAX - aj medzi Palestínčanmi v Predjordánsku.

Izrael v ostatnom čase čelil kritike za odmietnutie očkovať väčšinu Palestínčanov žijúcich v Predjordánsku či v pásme Gazy, ktoré je pod izraelskou blokádou. Izraelskí občania žijúci v osadách v Predjordánsku sa však na očkovacom programe krajiny zúčastniť mohli. Izrael na margo kritiky uviedol, že sa získavanie vakcín pre Predjordánsko a Gazu je zodpovedná palestínska samospráva.