Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael, Dánsko a Rakúsko sa dohodli na vývoji a výrobe vakcín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsko však kritizovalo plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na výskume a výrobe očkovacích látok proti koronavírusu. Takéto úsilie podľa Paríža ešte viac poškodí jednotu EÚ.

Jeruzalem 4. marca (TASR) - Lídri Izraela, Rakúska a Dánska vo štvrtok oznámili, že sa dohodli na spoločnom vývoji a výrobe vakcín budúcej generácie proti koronavírusu. Informovali o tom na tlačovej konferencii v Jeruzaleme.

Tieto tri krajiny zriadia "výskumný a vývojový fond" a začnú robiť "spoločné kroky smerujúce k výrobe budúcich vakcín", vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Po jeho boku stáli dánska premiérka Mette Frederiksenová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

"Nevieme, ako dlho... budú účinné súčasné vakcíny proti koronavírusu. Bude to pol roka, rok, dva roky alebo dlhšie? Nevieme. Preto musíme chrániť našich obyvateľov pred opakovaním pandémie alebo pred mutáciami," uviedol Netanjahu.

Nespresnil sumu vo fonde ani to, akú výrobnú kapacitu chcú dosiahnuť. Podľa tlačovej agentúry AP budú v Európe a Izraeli postavené továrne na distribúciu týchto vakcín.

Frederiksenová povedala, že všetky tri krajiny "robia sľubný vývoj, ktorý vydláždi cestu projektu pre vakcíny budúcej generácie". Dodala, že "by rady preskúmali možnosť spolupracovať aj na klinických skúškach".

Kurz ohlásil partnerstvo s Izraelom v pondelok 1. marca so slovami, že Európska agentúra pre lieky (EMA) je "v schvaľovaní vakcín príliš pomalá".
Na archívnej snímke z 26. decembra 2020 rakúsky kancelár Sebastian Kurz.
Foto: TASR/AP

"Nemôžeme sa už výlučne spoliehať na Európsku úniu," povedal Kurz pred odletom do Izraela, kde ho čakali vo štvrtok spomínané rokovania o spolupráci.

Európski predstavitelia čelia tlaku, aby sa urýchlilo očkovanie proti koronavírusu v EÚ, ktoré zaostáva v porovnaní s Izraelom či Britániou. Tieto dve krajiny schválili vakcíny o niekoľko týždňov skôr než EMA.

Francúzsko však kritizovalo plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na výskume a výrobe očkovacích látok proti koronavírusu. Takéto úsilie podľa Paríža ešte viac poškodí jednotu Európskej únie v otázke očkovacej kampane, preto "treba zachovať solidaritu v rámci EÚ".

Netanjahu, ktorý vzal vo štvrtok hostí z Dánska a Rakúska do fitnescentra otvoreného pre zaočkovaných ľudí, vyhlásil, že k ich spojenectvu sa môžu pridať aj ďalšie štáty a dvere majú otvorené.

Susedia Rakúska - Česko, Maďarsko a Slovensko - takisto obišli EMA a schválili si vakcíny z Ruska aj Číny, píše agentúra AFP.

EÚ zažíva prvé tri mesiace roka výrazné zníženie v dodávkach vakcín sľúbených farmaceutickými firmami, za čo si vyslúžili ostrú kritiku od Európskej komisie (EK).

Eurokomisia však neodsúdila izraelsko-rakúsko-dánsku dohodu. "Vítame skutočnosť, že členské štáty hľadajú všetky možnosti, ako zlepšiť spoločné európske úsilie zastaviť koronavírus," uviedol hovorca EK Eric Mamer. "My v tom nevidíme žiadny rozpor," dodal.