Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Demonštranti žiadali v Jeruzaleme vyhlásenie nových volieb

Ľudia mávajú izraelskými vlajkami počas protestu proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a žiadajú nové voľby a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy militantnou skupinou Hamas, pred izraelským parlamentom v Jeruzaleme 17. júna 2024. Foto: TASR/AP

Izraelský vojnový kabinet sa začal rozpadať pred týždňom, keď ohlásili odchod z vlády centristickí bývalí generáli Benny Ganc a Gadi Eizenkot.

Jeruzalem 17. júna (TASR) - Tisíce protivládnych demonštrantov žiadalo v pondelok počas protestu v Jeruzaleme vyhlásenie nových volieb v snahe nahradiť vo funkcii premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý stojí na čele jednej z najpravicovejších koalícii v dejinách Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Izraelský vojnový kabinet sa začal rozpadať pred týždňom, keď ohlásili odchod z vlády centristickí bývalí generáli Benny Ganc a Gadi Eizenkot. V dôsledku toho sa Netanjahu začal viac spoliehať na svojich ultraortodoxných a krajne pravicových partnerov. Spravodajský portál The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na Netanjahuovu kanceláriu v pondelok oznámil, že premiér šesťčlenný vojnový kabinet rozpustil.

Po odchode Ganca a Eizenkota vyhlásili opozičné skupiny týždeň protestov, ktorý zahŕňal aj blokády ciest a masové demonštrácie.

Aj v pondelok podvečer sa pred budovou Knesetu v Jeruzaleme zišli tisíce ľudí, ktorí mali v pláne pochodovať smerom k Netanjahuovému domu v meste. Mnohí pritom mávali izraelskými vlajkami. Niektorí zase niesli plagáty kritizujúce Netanjahua za zvládnutie niektorých kľúčových záležitosti ako napríklad postup počas vojny Izraela s palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy či boje vedené proti libanonskému hnutiu Hizballáh.