Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael deportuje palestínskeho právnika do Francúzska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Izraelské úrady ho vinia z členstva v zakázanej militantnej skupine.

Jeruzalem 1. decembra (TASR) — Izraelská vláda vo štvrtok oznámila, že známemu palestínsko-francúzskemu právnikovi Salahovi Hammourimu zrušila právo na pobyt v Jeruzaleme a deportuje ho do Francúzska. Izraelské úrady ho vinia z členstva v zakázanej militantnej skupine. Informuje o tom agentúra AP, podľa ktorej by deportácia mohla vyvolať diplomatickú roztržku s Francúzskom, nesúhlasiace s takýmto krokom.

Hammouri má francúzske občianstvo, ale dlhodobo žije v Jeruzaleme, kde mal legálne právo na pobyt. Od marca tohto roku je v tzv. administratívnej väzbe, ktorá umožňuje zadržiavať potenciálne nebezpečné osoby bez vznesenia obvinení až šesť mesiacov, pričom túto dobu je možné aj predĺžiť.

Hammmourimu sa počas nadchádzajúceho víkendu končí administratívna väzba a následne by mal byť v čo najkratšom čase deportovaný do Francúzska. Oznámila to vo štvrtok izraelská ministerka vnútra Ajelet Šakedová, ktorá tomuto právnikovi odobrala právo na pobyt v Jeruzaleme.

"Musíme bojovať proti terorizmu všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii," zdôvodnila tento krok Šakedová. Hammouri je podľa nej členom Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny (PFLP), čo je skupina, ktorú Izrael aj USA považujú za teroristickú organizáciu.

Salah Hammouri v minulosti strávil sedem rokov v izraelskom väzení po tom, ako ho usvedčili z účasti na plánovanom atentáte na známeho rabína. V posledných rokoch pracoval ako právnik pre palestínsku mimovládnu organizáciu Addamír, ktorá pomáha väzneným Palestínčanom. Táto organizácia je v Izraeli zakázaná pre údajné kontakty s palestínskymi militantmi.

Zelenú Hammouriho deportácii dal tento týždeň izraelský najvyšší súd, keď odmietol odvolanie izraelskej ľudskoprávnej organizácie HaMoked, ktorá namietala voči tomu, že tomuto palestínsko-francúzskemu právnikovi odobrali právo na pobyt v Jeruzaleme.