Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zrútená tribúna v synagóge si vyžiadala 2 mŕtvych a vyše 150 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K tragickej udalosti došlo počas modlitebného zhromaždenia v synagóge v židovskej osade Giv'at Ze'ev, ktorá sa nachádza neďaleko Jeruzalema.

Jeruzalem 16. mája (TASR) - Najmenej dvaja ľudia prišli v nedeľu o život a vyše 150 utrpelo zranenia, keď sa v nedokončenej synagóge v Predjordánsku zrútila tribúna na sedenie plná ultraortodoxných židovských veriacich.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na správy izraelských zdravotníkov. Prvé správy hovorili len o približne 50-60 zranených.

K tragickej udalosti došlo v nedeľu večer počas modlitebného zhromaždenia v synagóge v židovskej osade Giv'at Ze'ev, ktorá sa nachádza neďaleko Jeruzalema. Modlitby sa konali na začiatok židovského sviatku šavuot a v synagóge boli pri tejto príležitosti stovky veriacich.

Izraelskí záchranári ošetrili viac než 157 zranených a dvoch ľudí - muža vo veku nad 50 rokov a 12-ročného chlapca - vyhlásili za mŕtvych. Na miesto boli vyslaní aj zdravotníci a členovia pátracích tímov izraelskej armády, ktorí pomáhali pri prehľadávaní trosiek. Ťažšie zranených prevážali do nemocníc armádne vrtuľníky.
Ilustračná snímka..
Foto: TASR/AP

Starosta osady Giv'at Ze'ev vyhlásil, že budova synagógy bola nedokončená a preto bolo zhromažďovanie ľudí v nej nebezpečné. Podľa vlastných slov požadoval od polície, aby vo veci intervenovala, ktorá však jeho výzvy ignorovala.

Jeruzalemská polícia má podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu z nedbalosti a avizovala, že zrejme dôjde k zatknutiu zodpovedných osôb. Podľa vyjadrenia požiarnikov budova synagógy nebola dokončená a preto nebolo povolené ju využívať ani konať v nej žiadne podujatia.

K tragédii došlo len niekoľko týždňov po smrtiacej tlačenici na oslavách náboženského sviatku v severnom Izraeli, počas ktorej zahynulo 45 ultraortodoxných židov.