Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael dodá Česku osem radarových systémov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Pakovič

Prvé radary Česko získa do 20 mesiacov.

Jeruzalem 5. decembra (TASR) - Izrael dodá českej armáde osem mobilných 3D rádiolokátorov. Príslušná dohoda v hodnote 125 miliónov dolárov (112 miliónov eur) bola podpísaná vo štvrtok v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že ide radarové systémy, aké Izrael používa vo svojom protiraketovom obrannom systéme Železná kupola.

Prvé radary Česko získa do 20 mesiacov. Všetkých osem by ich česká armáda mala mať k dispozícii do 40 mesiacov, informoval spravodajský portál Novinky.cz. Podľa agentúry AFP sa dodávka uskutoční v rokoch 2021-23.

Minister obrany ČR Lubomír Metnar uviedol, že nákup rádiolokátorov MADR je jedným z kľúčových modernizačných projektov českej armády. a českí vojaci túto techniku nutne potrebujú. Vysvetlil tiež, že ČR takto ukončí závislosť od zastaraných ruských radarov a zároveň "získa špičkový a v boji preverený systém".

Metnar vyzdvihol aj skutočnosť, že na realizácii objednávky i na podpore nových radarov v dobe ich životnosti sa bude podieľať aj český priemysel.

Nová technika nahradí ruské radary, ktoré už niekoľkokrát prekročili svoju životnosť. Izraelské rádiolokátory zaistia armáde prehľad o situácii vo výškach od 100 do 3000 metrov.

Železná kupola (Kipat barzel) je mobilný systém protivzdušnej obrany vyvinutý izraelskou spoločnosťou Rafael Advanced Defense Systems, ktorý je určený na zneškodnenie rakiet krátkeho doletu a mínometných granátov. Izraelská armáda tento systém používa od roku 2011, pričom ním zneškodňuje rakety a granáty odpaľované z palestínskeho pásma Gazy a Sýrie.