Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský expremiér opäť predstúpil pred súd v prípade korupcie

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu prichádza na súd v Jeruzaleme prvýkrát po vyše pol roku v procese týkajúcom sa korupcie v Jeruzaleme v utorok 16. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Dlho očakávané svedectvo však súd odložil na budúci týždeň v dôsledku námietky Netanjahuových obhajcov.

Jeruzalem 16. novembra (TASR) - Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v utorok postavil pred súd v Jeruzaleme prvýkrát po vyše pol roku v procese týkajúcom sa korupcie. Svedčiť proti nemu mal jeho bývalý dôverník, informovala agentúra AP.

Dlho očakávané svedectvo však súd odložil na budúci týždeň v dôsledku námietky Netanjahuových obhajcov.

Bývalý spolupracovník izraelského expremiéra Nir Hefec je korunným svedkom obžaloby v procese v súvislosti s tesnou blízkosťou k Netanjahuovi počas mnohých rokov jeho úradovania a je kľúčovou súčasťou dokazovania, píše AP.

Hefec zanechal dlhoročnú kariéru novinára v roku 2009 a začal pracovať ako hovorca Netanjahuovej vlády. Neskôr sa v roku 2014 stal hovorcom i poradcom Netanjahuovej rodiny.

Izraelský expremiér vstúpil v utorok do pojednávacej miestnosti v sprievode svojich obhajcov, mladšieho syna Avnera a dvojice stúpencov zo svojej politickej strany Likud. Zabezpečenie okolia budovy súdu bolo oveľa nižšie než počas predchádzajúcich pojednávaní, keď bol ešte Netanjahu premiérom, píše AP.

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP


Jeho obhajcovia okamžite požiadali o odloženie utorkového pojednávania po tvrdeniach, že sa objavil nový svedok, ktorý tvrdí, že Netanjahuova manželka Sara prijala drahý náramok ako dar od dvoch priateľov miliardárov – hollywoodskeho producenta Arnona Milchana a austrálskeho miliardára Jamesa Packera.

Tím Netanjahuových obhajcov argumentoval, že expremiér a jeho manželka boli najnovšími tvrdeniami zaskočení a majú právo preštudovať dôkazový materiál ešte predtým, než bude Hefec vypovedať.

Súd po krátkej porade požiadavku prijal a Hefecovu svedeckú výpoveď odložil na nasledujúci pondelok 22. novembra. Netanjahu, ktorý je v súčasnosti opozičným lídrom v izraelskom parlamente, čelí obvineniam z podvodu, porušenia dôvery a prijímania úplatkov v troch separátnych prípadoch, pripomína AP. Očakáva sa, že pojednávania potrvajú niekoľko rokov.