Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Izrael hlási rekordných 7527 prípadov nákazy

Koronavírus, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda preto oznámila obmedzenie odchádzajúcich letov.

Jeruzalem 25. septembra (TASR) - Izrael v piatok tretí deň po sebe hlásil viac ako 7000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ich počet krátko pred sprísnením celoštátnej karantény súčasne dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Ako oznámilo izraelské ministerstvo zdravotníctva v piatok dopoludnia, v krajine za posledných 24 hodín potvrdili testy nákazu 7527 ľuďom. Doterajším "rekordom" bolo 7131 prípadov zo stredy, uviedla stanica ORF.

Miera nákazy v súčasnosti predstavuje takmer 13 percent, čo znamená, že pozitívny je zhruba jeden z ôsmich testov, informoval spravodajský server Ynet.

Počet pacientov vo vážnom stave stúpol na 669, z nich 167 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Oficiálny počet úmrtí sa zvýšil na 1378 a počet prípadov presiahol 215.000.

Izrael, krajina s približne deviatimi miliónmi obyvateľov, má v súčasnosti jednu z najvyšších mier nákazy koronavírusom na svete na obyvateľa a predstavitelia zdravotníctva upozorňujú, že nemocnice rýchlo zapĺňajú svoje kapacity.

Minulý piatok (18. septembra) začala v Izraeli platiť druhá celoštátna karanténa zavedená na celé súčasné trojtýždňové židovské sviatočné obdobie. Šírenie nákazy sa však nespomalilo a izraelské úrady tak pristupujú k ďalším opatreniam.

Vláda avizovala od tohto piatka popoludnia ďalšie obmedzenia vrátane uzavretia mnohých pracovísk, zatvorenia trhov a ďalšieho obmedzenia modlitebných zhromaždení a demonštrácií. Presnú podobu nových opatrení bude obsahovať príslušný zákon, o ktorom izraelský parlament ešte v piatok napoludnie stále diskutoval.

Agentúra AFP približuje, že izraelská vláda chcela uzavrieť všetky sektory hospodárstva, ktorých činnosť nie je nevyhnutná, mnohé podniky však po tlaku ekonomických poradcov dostali výnimku.

Izraelská vláda medzitým oznámila obmedzenie odchádzajúcich letov.

Podľa piatkového vyhlásenia ministerky dopravy Miri Regevovej budú môcť z krajiny odletieť tí cestujúci, ktorí si zakúpili letenku pred začiatkom sprísneného lockdownu, teda do piatka 25. septembra 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ).

"Ľudia, ktorí zakúpia letenku potom, ju nebudú môcť použiť," uviedla ministerka. Dodala, že Izraelčania sa budú môcť vrátiť do svojej krajiny "bez obmedzení".