Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelská kontrarozviedka zmarila pokus o atentát na juhu krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Na zmarený atentát reagovali izraelské úrady zrušením pracovných povolení pre približne 200 obyvateľom pásma Gazy s rodinnými väzbami na teroristov.

Tel Aviv 24. novembra (TASR) — Izraelská kontrarozviedka Šin bet uviedla, že vo štvrtok zmarila bombový útok v Izraeli, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Tridsaťjedenročný obyvateľ pásma Gazy, ktorý mal povolenie pre prácu v Izraeli, podľa týchto informácií zamýšľal odpáliť výbušné zariadenie v autobuse na juhu krajiny.

Šin bet tvrdí, že podozrivého muža naverbovala a v pásme Gazy vycvičila militantná palestínska organizácia Islamský džihád, pričom dostal komponenty na výrobu bomby.

Na zmarený atentát reagovali izraelské úrady zrušením pracovných povolení pre približne 200 obyvateľom pásma Gazy s rodinnými väzbami na teroristov.

Izraelský minister obrany Benny Ganc uviedol, že pokus teroristických skupín v pásme Gaze využiť pracovné povolenie ohrozuje živobytie státisícov tamojších obyvateľov. Ak sa ukáže, že ide o trend, izraelská vláda prehodnotí svoj ďalší postup.

Oprávnením na vstup do Izraela v súčasnosti disponuje približne 17.000 obyvateľov pásma Gazy, pričom počet pracovných povolaní výrazne stúpol v priebehu vlaňajška. Izrael v snahe zvýšiť bezpečnosť v regióne využíva ekonomické stimuly. Približne polovica z 2,2 milióna obyvateľov Gazy je však nezamestnaná.