Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Kontroverzný pochod ulicami Jeruzalema zrušili

Jeruzalem, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Avizovaný pochod s vlajkami sa koná každoročne na Deň Jeruzalema, ktorý sa tento rok slávil 10. mája.

Ramalláh/Gaza/Jeruzalem 7. júna (TASR) - Tradičný vlajkový pochod ulicami Jeruzalema, ktorý sa mal konať tento štvrtok, bol zrušený. Podľa agentúry AFP to oznámili jeho organizátori, ktorí spresnili, že izraelská polícia neschválila ich návrh, aby trasa pochodu viedla cez Damaskú bránu.

Ako uviedol denník Jerusalem Post, existovali obavy, že pochod moslimskou časťou Jeruzalema by mohol opäť vyvolať násilnosti, pričom tentoraz v predvečer prísahy novej vlády. Minister obrany Benny Ganc preto už v nedeľu vyzval izraelskú políciu, aby pochod ulicami Jeruzalema zrušila.

Krátko pred zverejnením rozhodnutia organizátorov radikálne hnutie Hamas v pondelok pohrozilo novou vlnou násilia, ak židovskí osadníci a ich zastrešujúce pravicové organizácie tento štvrtok uskutočnia svoj avizovaný pochod ulicami východného Jeruzalema.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Chalíl Hajja v pondelok - ešte pred zrušením pochodu - varoval "izraelské okupačné sily", že jeho účastníci sa nesmú priblížiť k východnému Jeruzalemu a k areálu mešity al-Aksá.

"Dúfame, že odkaz je jasný: aby sa štvrtok nestal (novým) 10. májom," vyhlásil Hajja v súvislosti s dátumom vypuknutia 11 dní trvajúceho konfliktu medzi izraelskou armádou a radikálmi z pásma Gazy.

Ako informovala agentúra AFP, nemenovaní predstavitelia vedenia izraelských bezpečnostných zložiek pôvodne podporili plán na presmerovanie plánovaného nacionalistického pochodu cez Jeruzalem, a to tak, aby sa jeho trasa vyhla Damaskej bráne a moslimskej štvrti Starého mesta. Zmenu trasy zvažovali práve pre obavy, že takáto demonštrácia by mohla vyvolať v Jeruzaleme i mimo neho ďalšie násilnosti.

V tejto veci sa v nedeľu večer konali konzultácie príslušných izraelských zložiek, ale izraelská polícia chcela pre svoj plán získať aj súhlas vlády, informovala televízia Kešet 12 a izraelský armádny rozhlas.

Avizovaný pochod s vlajkami sa koná každoročne na Deň Jeruzalema, ktorý sa tento rok slávil 10. mája. Pochod bol však zrušený po tom, ako Hamas vypálil smerom na Jeruzalem niekoľko rakiet, čo vyvolalo 11 dní trvajúci vojenský konflikt medzi Hamasom a izraelskou armádou.

Niekoľko hodín pred tým pritom izraelská vláda súhlasila s presmerovaním pochodu, aby sa vyhol Damaskej bráne a moslimskej štvrti. Konala vtedy pod tlakom administratívy prezidenta USA Joea Bidena, ktorá obávala, že pochod môže spôsobiť eskaláciu už aj tak napätej situácie v meste.

Toto rozhodnutie izraelskej vlády vtedy nahnevalo pravicových poslancov izraelského parlamentu i skupiny ortodoxných židovských veriacich, ktorí následne dokonca zvažovali úplné zrušenie tejto akcie.

Trasa tohto vlajkového pochodu tradične prechádza moslimskou štvrťou jeruzalemského Starého mesta. Izraelskí a palestínski kritici však pochod na Deň Jeruzalema už dlho považujú za provokatívny - okrem iného aj pre to, že vlastníci miestnych arabských obchodov sú nútení zavrieť svoje prevádzky, aby izraelské bezpečnostné zložky mohli v tejto prevažne Palestínčanmi obývanej časti Jeruzalema zaistiť bezpečnosť pre účastníkov pochodu hlásiacich sa najmä k nacionalistom.

Po tom, ako minulý piatok organizátori oznámili, že vlajkový pochod bol preložený na štvrtok a pôjde tradičnou, kontroverznou trasou, sa znovu spustila vlna protestov a aj Bidenova administratíva údajne izraelskú vládu vyzvala, aby pochod bol opäť presmerovaný.

Podľa denníka The Times of Israel izraelský minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi navyše napísal list predsedovi vlády Benjaminovi Netanjahuovi list, v ktorom varoval pred "citlivosťou medzinárodného spoločenstva," pokiaľ ide o konanie Izraela vo vzťahu k Jeruzalemu.

Palestínske hnutie Fatah pred tým v nedeľu vyzvalo svojich členov, aby sa zmobilizovali, aby postavili sa proti plánovanému pochodu, "bránili Jeruzalem a islamské a kresťanské sväté miesta a konfrontovali pochod extrémistických osadníkov".

Fatah bol v posledných týždňoch terčom kritiky v palestínskych kruhoch, ktoré jeho vedeniu vytýkali nečinnosť voči izraelskej politike týkajúcej sa Jeruzalema, ktorý by sa za mal stať hlavným mestom ich budúceho štátu.