Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izrael: Krajne pravicový minister navštívil napriek varovaniam Chrámov

Izraelčania mávajú národnou vlajkou pred Damašskou bránou do Starého mesta 2. júna 2019 pri príležitosti Dňa Jeruzalema, ktorý pripomína izraelské dobytie východnej časti mesta z roku 1967. Foto: TASR/AP

K návšteve Ben-Gvira došlo len niekoľko dní po jeho nástupe do funkcie ministra národnej bezpečnosti v novej vláde premiéra Benjamina Netanjahua.

Jeruzalem 3. januára (TASR) - Izraelský krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir navštívil v utorok prvýkrát od svojho nástupu do funkcie Chrámovú horu v Jeruzaleme, kde sa nachádza aj mešita al-Aksá. Palestínčania to označili za provokáciu a aj izraelská opozícia varovala, že takáto návšteva by mohla viesť k násilnostiam. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Naša vláda sa nepoddá hrozbám Hamasu," uviedol Ben-Gvir vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho hovorca po tom, ako zmienené palestínske militantné hnutie Hamas označilo takýto krok za tzv. červenú čiaru.

K návšteve Ben-Gvira došlo len niekoľko dní po jeho nástupe do funkcie ministra národnej bezpečnosti v novej vláde premiéra Benjamina Netanjahua. Ako minister má Ben-Gvir kontrolu aj nad políciou, približuje AFP.

"Chrámová hora je najdôležitejším miestom pre izraelský ľud, pričom zachovávame slobodu pohybu pre moslimov aj kresťanov, no na Horu budú chodiť aj Židia a s tými, ktorí sa vyhrážajú, sa treba vyrovnať, a to železnou rukou," povedal ďalej Ben-Gvir.

Chrámová hora, ktorú moslimovia volajú Vznešená svätyňa, je plošina v tvare nepravidelného štvoruholníka nachádzajúca sa v Starom meste v Jeruzaleme. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok židovského chrámu. Na vrchole hory stojí okrem dvoch posvätných stavieb islamu – Skalného dómu a mešity al-Aksá – aj niekoľko menších stavieb.

Hora je najposvätnejším miestom judaizmu, tretím najposvätnejším v islame a náboženský význam má aj pre niektoré kresťanské spoločenstvá. Vďaka tomu je jedným z najuctievanejších miest na svete a rovnako i jedným z najspornejších. Židia tam smú prichádzať v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa takto predišlo napätiu s moslimskou komunitou.

Samotný Ben-Gvir lobuje za zrušenie tohto obmedzenia. Od roku 2021, keď sa stal poslancom izraelského parlamentu, navštívil Chrámovú horu už viackrát, jeho utorňajšia návšteva je však prvou v pozícii ministra a preto má omnoho väčšiu váhu, približuje AFP.

Návštevu kritizoval napríklad aj líder izraelskej opozície a predošlý premiér Jair Lapid. Nesúhlasne sa k nej vyjadrilo aj palestínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré ju ostro odsúdilo a označilo za "bezprecedentnú provokáciu".