Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Izrael kritizoval Švajčiarsko za konferenciu o Palestíne

Izrael Foto:

Izrael dnes kritizoval Švajčiarsko za jeho rozhodnutie zvolať na budúci týždeň na žiadosť Palestínčanov konferenciu signatárskych štátov Ženevských dohovorov o ochrane civilistov.

Ženeva 12. decembra (TASR) - Izrael dnes kritizoval Švajčiarsko za jeho rozhodnutie zvolať na budúci týždeň na žiadosť Palestínčanov konferenciu signatárskych štátov Ženevských dohovorov o ochrane civilistov na palestínskych územiach.

Na území Švajčiarska sú uložené Ženevské dohovory a tri dodatkové protokoly, ktoré upravujú podmienky a pravidlá na ochranu obetí vojny počas ozbrojených konfliktov podľa medzinárodného práva. Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že na 17. decembra zvolalo stretnutie signatárskych krajín dohovorov, pretože Valné zhromaždenie OSN to odporučilo ešte v roku 2009.

Izrael oznámil, že sa na stredajšej konferencii nezúčastní a obvinil Švajčiarsko zo zaujatosti v tejto záležitosti.

"Konferencia signatárov je politickým ťahom, ktorého jediným cieľom je zneužitie významnej časti Ženevských dohovorov na útok voči Izraelu," uviedlo izraelské veľvyslanectvo v Ženeve, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Ne stretnutí sa nezúčastnia ani Spojené štáty.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že konferencia bola zvolaná na prerokovanie implementácie Štvrtého ženevského dohovoru na palestínskych územiach. Tento dohovor sa týka ochrany civilných osôb počas vojen a okupácie.

Úrad OSN pre ľudské práva v septembri konštatoval, že Izrael nedokázal ochrániť civilné palestínske obyvateľstvo počas 50-dňového konfliktu v pásme Gazy, ku ktorému došlo v júli a auguste tohto roku. Vo svojej správe tiež napísal, že palestínske ozbrojené skupiny porušili pravidlá vedenia vojny vystreľovaním neriadených rakiet na územie Izraela.