Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael kritizuje rozhodnutie Austrálie o Jeruzaleme

Izraelský premiér Jair Lapid. Foto: TASR/AP

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si predvolalo austrálskeho veľvyslanca, aby mu tlmočilo formálny protest.

Jeruzalem 18. októbra (TASR) - Izraelský premiér Jair Lapid v utorok ostro kritizoval rozhodnutie Austrálie prestať uznávať za hlavné mesta Izraela západný Jeruzalem. Austrália tak zrušila rozhodnutie, ktoré prijala predchádzajúca pravicová vláda. Palestínci, naopak, toto rozhodnutie privítali. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Lapid označil tento krok Austrálie za "unáhlený". "Môžeme len dúfať, že austrálska vláda zvládne iné záležitosti serióznejšie a profesionálnejšie," uviedol izraelský premiér.

"Jeruzalem je večným a zjednoteným hlavným mesta Izraela a toto nikdy nič nezmení," uvádza Lapid vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že si predvolalo austrálskeho veľvyslanca, aby mu tlmočilo formálny protest.

Rozhodnutie Austrálie naopak v utorok privítali palestínski predstavitelia. "Vítame rozhodnutie Austrálie týkajúce sa Jeruzalemu a jej výzvu na riešenie v podobe dvoch štátov," uviedol na Twitteri minister zahraničných vecí palestínskej samosprávy Husajn Šajch.

Zároveň ocenil austrálske "uistenie, že budúcnosť zvrchovanosti nad Jeruzalemom závisí od trvalého riešenia založeného na medzinárodnej legitimite".

Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová v utorok oznámila zmenu v politike austrálskej stredoľavicovej vlády, pričom uviedla, že o štatúte Jeruzalemu by sa malo rozhodnúť na rokovaniach medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, a nie prostredníctvom jednostranných rozhodnutí. Austrália totiž podľa Wongovej nebude podporovať prístup, ktorý podkopáva riešenie v podobe dvoch štátov.

V roku 2018 nasledovala konzervatívna austrálska vláda vedená vtedajším premiérom Scottom Morrisonom rozhodnutie niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa a vymenovala západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Canberra bola toto rozhodnutie vtedy vystavená silnej domácej kritike.

Na Jeruzalem si nárokujú Izraelčania aj Palestínčania. Väčšina krajín neumiestňuje svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema pre obavy, aby neovplyvnili mierové rozhovory o konečnom štatúte tohto mesta. Wongová taktiež zdôraznila, že austrálske veľvyslanectvo vždy bolo a zostáva v Tel Avive.