Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael kvôli nárastu prípadov koronavírusu opätovne zavádza opatrenia

Na archívnej snímke zo 7. januára 2021 izraelský zdravotník naťahuje do striekačky vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorou zaočkuje seniora v meste Ašdod na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Nové predpisy, ktoré ešte musí schváliť celá izraelská vláda, by mali vstúpiť do platnosti v priebehu jedného týždňa.

Tel Aviv 22. júla (TASR) - Izrael z dôvodu opätovného nárastu nových koronavírusových infekcií opäť zavedie tzv. zelený pas. Krízový kabinet vo štvrtok rozhodol, že na zhromaždeniach s viac než 100 ľuďmi sa znovu zavedú obmedzenia, informuje agentúra DPA.

Účastníci na takýchto podujatiach, ktorí sú starší než 12 rokov, budú musieť predložiť doklad o zaočkovaní proti koronavírusu alebo o zotavení sa z ochorenia COVID-19, či negatívny test na koronavírus. Opatrenia budú platiť pre športové i kultúrne podujatia, ale aj pre fitnescentrá, reštaurácie, konferencie a svätyne.

Nové predpisy, ktoré ešte musí schváliť celá izraelská vláda, by mali vstúpiť do platnosti v priebehu jedného týždňa. V stredu podobné obmedzenia krajina zaviedla pre festivalové haly. Opätovne vstúpila do platnosti aj povinnosť nosenia rúšok v uzavretých miestnostiach, ktorú dočasne zrušili v júni.

Na základe rozhodnutia izraelského krízového kabinetu zaoberajúceho sa koronavírusom si budú musieť všetci obyvatelia, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, od 8. augusta sami platiť výdavky za testovanie, pripomína DPA.

Zelený pas, ktorý priniesol uvoľnenie obmedzení pre zaočkovaných a zotavených, zaviedli v Izraeli vo februári. Po zreteľnom poklese počtu infekcií však väčšinu obmedzení opäť zrušili.

Denný počet nových infekcií koronavírusom v krajine však opäť prekročil hranicu 1000 prípadov.

Izraelské ministerstvo vo štvrtok uviedlo, že za 24 hodín zaznamenali 1336 nových infekcií. Opätovný nárast prípadov spájajú s vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom delta, pripomína DPA.