Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Izraelské letectvo udrelo na výcvikový tábor hnutia Hamas v Gaze

Na archívnej snímke izraelská stíhačka F-16 Foto: TASR/AP

Počas náletov sa však zrútil neďaleký dom, v ktorom zahynula tehotná žena a jej 2-ročná dcéra.

Gaza 11. októbra (TASR) - Izraelské stíhačky v sobotu zaútočili na výcvikový tábor ozbrojeného krídla Hnutia islamského odporu (Hamas) v pásme Gaza. Informovala o tom agentúra DPA.

Z výcvikového tábora nie sú hlásené žiadne zranenia. Počas náletov sa však zrútil neďaleký dom, v ktorom zahynula tehotná žena a jej 2-ročná dcéra.

Hovorca palestínskeho ministerstva zdravotníctva identifikoval matku ako 30-ročnú Núr Hasanovú. Dodal, že ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia, vrátane Husajnovej manžela a syna.

Izraelská armáda informovala, že cielila na zariadenia hnutia Hamas na výrobu zbraní a že tak reagovala na skorší raketový útok smerujúci na Izrael.

Hranica pásma Gazy bola zväčša pokojná od vojny z vlaňajšieho leta medzi Izraelom a islamistickým militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pobrežné palestínske pásmo.

Po týždeň trvajúcom násilí medzi Izraelom a západným brehom Jordánu sa protesty v posledných dňoch rozšírili aj do pásma Gazy. V zrážkach s izraelskými silami v pohraničnej oblasti Gazy zahynulo už deväť Palestínčanov, pripomenula tlačová agentúra AP.

Žena odpálila bombu pri izraelských policajtoch a zranila sa

Palestínčanka na motorovom vozidle dnes odpálila bombu, keď jej izraelská polícia pri židovskej osade na okupovanom západnom brehu Jordánu, teda v palestínskej enkláve, prikázala zastaviť na okraji cesty. Pri útoku utrpela zranenia samotná žena a policajt, informovala tlačová agentúra Reuters.

Incident sa stal v období vlny palestínskych útokov na Izraelčanov, ktoré trvajú už takmer dva týždne. Palestínčania väčšinou útočia jednoduchými zbraňami, napríklad nožmi a kameňmi. Izraelské bezpečnostné sily podnikajú odvetné zásahy. Počas tejto vlny násilia zahynuli štyri Izraelčania a 23 Palestínčanov.

"Vodička zakričala 'Alláhu akbar' (v arabčine Boh je veľký) a odpálila výbušné zariadenie," uviedla policajná hovorkyňa o útoku na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku).

Polícia najprv informovala, že žena zahynula, ale neskôr vyhlásenie poopravila s tým, že útočníčka sa zranila. Izraelská záchranná služba oznámila, že žena sa nachádza v kritickom stave. Policajt utrpel ľahké zranenia.

Apel na obnovenie pokoja


Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril v telefonickom rozhovore s predstaviteľmi Izraela a Palestíny znepokojenie nad násilnosťami, ktoré vypukli v Jeruzaleme. Informuje o tom agentúra AP.

V dvoch separátnych rozhovoroch s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom Kerry zdôraznil, že USA monitoruje eskalujúce krviprelievanie v oblasti okolo spoločného jeruzalemského svätého miesta Židov a moslimov, ktoré Židia nazývajú Chrámová hora a moslimovia Posvätný pahorok (al-Haram aš-Šarif). Vlna násilností nabrala na intenzite v dôsledku návštev Chrámovej hory izraelskými poslancami, čo vyvolalo obavy o stratu kontroly nad moslimskou svätyňou medzi Palestínčanmi.

Izrael momentálne obmedzil prístup k Chrámovej hore, avšak násilné útoky naďalej pretrvávajú. Kerry prízvukoval obom stranám potrebu vyhýbať sa rétorike podnecujúcej násilie a prisľúbil pomoc USA pri obnovení pokoja.

Zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami neďaleko predjordánskeho mesta Ramalláh 10. októbra 2015.
Foto: TASR/AP