Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lety na letisko pri Tel Avive odklonili pre paľbu rakiet z pásma Gazy

Jacob Simona stojí pri horiacom aute počas potýčok medzi arabskou komunitou a políciou v národnostne zmiešanom, arabsko-židovskom meste Lod v utorok 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

Od pondelka raketové útoky z pásma Gazy v Izraeli zabili šiestich civilistov a jedného vojaka.

Jeruzalem 13. mája (TASR) - Všetky osobné lety smerujúce na medzinárodné letisko Bena Guriona v izraelskom meste Tel Aviv vo štvrtok pre pretrvávajúcu paľbu rakiet z pásma Gazy odklonili na Ramonovo letisko pri juhoizraelskom Ejlate. Informovali o tom predstavitelia telavivského letiska, píše agentúra AFP.

Hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus vo štvrtok na brífingu informoval, že palestínski radikáli od začiatku tohto týždňa vystrelili z pásma Gazy na Izrael viac ako 1600 rakiet. Izraelská armáda na to zareagovala zasiahnutím 600 vojenských cieľov v pobrežnej palestínskej enkláve.

Uviedol, že od pondelka raketové útoky z pásma Gazy v Izraeli zabili šiestich civilistov a jedného vojaka. Podľa Konrikusa izraelská armáda počas svojich operácií v palestínskej enkláve zabila asi tri desiatky príslušníkov skupín Hamas a Islamský džihád vrátane niekoľkých vysokopostavených veliteľov.

Konrikus poukázal na to, že "Hamas zámerne umiestňuje vojenské zariadenia do stredu civilistami husto obývaných oblastí pásma Gazy". V tejto súvislosti však izraelská armáda podľa jej hovorcu prijíma všetky možné preventívne opatrenia, aby počas svojich operácií nezasiahla palestínskych civilistov.