Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bennett: Izrael má dôkazy, že útok na ropný tanker spáchal Irán

Izraelský premiér Naftali Bennett, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Izrael obvinil Irán z útoku na tanker ešte v piatok. Irán následne v nedeľu tieto obvinenia poprel.

Jeruzalem 1. augusta (TASR) - Izrael má dôkazy o tom, že za štvrtkovým útokom na ropný tanker pri pobreží Ománu bol Irán. V nedeľu to uviedol izraelský premiér Naftali Bennett, informovala agentúra AFP.

"Existujú k tomu spravodajské dôkazy a očakávame od medzinárodného spoločenstva, že dá Iránu jasne najavo, že urobil chybu... V každom prípade vieme Iránu aj sami poslať odkaz," uviedol Bennett.

Izrael obvinil Irán z útoku na tanker ešte v piatok. Irán následne v nedeľu tieto obvinenia poprel. Hovorca iránskeho rezortu diplomacie Saíd Chátibzádeh pritom uviedol, že "to nie je prvýkrát", čo takto sionistický režim obvinil Irán.

Bennett však označil popieranie viny zo strany Iránu za "zbabelé" a uviedol, že môže "s absolútnou istotou určiť, že útok vykonal Irán".

Ropný tanker Mercer Street plaviaci sa pod vlajkou Libérie má japonských majiteľov. Loď prevádzkuje v Londýne sídliaca spoločnosť Zodiac Maritime, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer. Pri štvrtkovom útoku na tanker prišiel o život jeden Rumun a jeden Brit.

Spoločnosť Zodiac Maritime vo svojom vyhlásení z piatku uviedla, že okrem správy o smrti dvoch členov posádky nemá informácie o prípadných zranených. Neskôr uviedla, že posádka lode pokračuje v plavbe "na bezpečné miesto s americkým námorným konvojom".

K útoku na ropný tanker Mercer Street došlo v čase zvýšeného napätia medzi Izraelom a Iránom - spôsobeného aj skutočnosťou, že medzinárodné rokovania o oživení iránskej jadrovej dohody uviazli v slepej uličke. Od začiatku tohto roka boli v severnej časti Indického oceánu zaznamenané už minimálne štyri útoky na izraelské lode.