Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael mal súhlasiť s pridelením dvoch ostrovov Saudskej Arábii

Juhoizraelský prístav Ejlat na hraniciach s Egyptom, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa AP sa všeobecne predpokladá, že Rijád zvažuje nadviazanie oficiálnych vzťahov so židovským štátom, hoci takýto krok predtým dlhodobo podmieňoval riešením palestínskej otázky.

Jeruzalem 15. júla (TASR) - Izrael vo štvrtok ohlásil, že nemá "nijaké námietky" voči tomu, aby dva ostrovy so strategickou polohou v Červenom mori - Tiran a Sanafir - pripadli Saudskej Arábii. Má ísť o krok súvisiaci s normalizáciou vzťahov oboch krajín. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa o tom informovala agentúra AFP.

Ostrovy Tiran a Sanafir, ktoré môžu byť využité na kontrolu prístupu k izraelskému prístavu Ejlat, patria momentálne Egyptu. Káhira však už pred mnohými rokmi súhlasila, že ich odstúpi Rijádu výmenou za finančnú podporu.

Z podmienok mierovej dohody, ktorú v roku 1979 podpísali Izrael a Egypt vyplýva, že zamýšľanú zmenu ohľadom toho, ktorej krajine tieto ostrovy patria, musí podpísať aj židovský štát.

AFP pripomína, že v stredu pricestoval na svoju vôbec prvú návštevu Blízkeho východu americký prezident Joe Biden. Po dvojdňovej návšteve Izraela šéf Bieleho domu v piatok letecky odcestuje do Saudskej Arábie.

Izrael a sunnitská Saudská Arábia nemajú vzájomné diplomatické vzťahy, udržiavajú však tajné bezpečnostné kontakty, keďže sa obe krajiny obávajú rastúceho vplyvu Iránu.

Podľa AP sa všeobecne predpokladá, že Rijád zvažuje nadviazanie oficiálnych vzťahov so židovským štátom, hoci takýto krok predtým dlhodobo podmieňoval riešením palestínskej otázky.

Spojené štáty sa snažia motivovať Saudskú Arábiu k tomu, aby nasledovala Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn, ktoré sa v roku 2020 dohodli s Izraelom na vzájomnej normalizácii vzťahov. Tieto tzv. abrahámovské dohody pomohla sprostredkovať ešte administratíva Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa. Podobné dohody s Izraelom následne uzavreli aj Sudán a Maroko.