Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Golanských výšinách našli 44 zlatých mincí zo 7. storočia n. l.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Môžeme si predstaviť majiteľa, ktorý ukryl svoj majetok pod hrozbou vojny a dúfal, že sa jedného dňa poň vráti. Už vieme, že mal menej šťastia, uviedol vedúci výskumu Joav Lerer.

Jeruzalem 4. októbra (TASR) - Súbor 44 mincí vyrazených z čistého zlata a datovaných do 7. storočia n. l. objavili izraelskí archeológovia na lokalite antického mesta Caesarea Philippi (Kaisareia Filippeia), ktoré sa nachádza na úpätí hory Har Chermon (po arabsky Džabal aš-Šajch) na okupovaných Golanských výšinách.

Mince ich majiteľ ukryl v stene počas moslimského dobýjania tejto oblasti v roku 635, odhadujú odborníci. Podľa nich tento nález osvetľuje záver byzantskej nadvlády nad daným územím.

Byzantská ríša bola východnou polovicou Rímskej ríše a pretrvala viac ako 1000 rokov.

"Môžeme si predstaviť majiteľa, ktorý ukryl svoj majetok pod hrozbou vojny a dúfal, že sa jedného dňa poň vráti. Už vieme, že mal menej šťastia," uviedol vedúci výskumu Joav Lerer, ktorého v pondelok citovala spravodajská stanica BBC News.

Niektoré z nájdených mincí boli vydané počas vlády byzantského cisára Fóka (vládol v rokoch 602–610), ale väčšina z nich bola vydaná za vlády jeho nasledovníka Hérakleia (vládol 610–641), tvrdí Gabriela Bidžovská, expertka na numizmatiku z Izraelského pamiatkového úradu (IAA).