Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na letisku v Izraeli vypukla panika pre muníciu, ktorú našli turisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na videách, ktoré sa objavili na internete, je vidieť pasažierov, ako sa snažia ukryť, bežia a kričia v odletovej hale Medzinárodného letiska Bena Guriona pri Tel Avive.

Jeruzalem 30. apríla (TASR) - Bombový poplach spôsobil paniku na jeruzalemskom letisku, keď sa tam objavila americká rodina s nevybuchnutým delostreleckým granátom, ktorý našla na Izraelom okupovaných Golanských výšinách a chcela si ho vziať ako suvenír. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Na videách, ktoré sa objavili na internete, je vidieť pasažierov, ako sa snažia ukryť, bežia a kričia v odletovej hale Medzinárodného letiska Bena Guriona pri Tel Avive. K incidentu došlo ešte vo štvrtok.

Predstavitelia letiska uviedli, že varovanie vydali príslušníci bezpečnostnej služby po tom, čo objavili nevybuchnutú muníciu. Najmenej jedna osoba utrpela zranenia, keď sa pokúsila bežať na dopravnom páse, uviedli príslušné úrady.

Normálny chod letiska obnovili po tom, čo muníciu o krátky čas bezpečne z jeho priestorov odniesli. Rodinu po vypočúvaní prepustili.

Izrael dobyl Golanské výšiny od Sýrie vo vojne v roku 1967. Oblasť bola dejiskom ťažkých bojov vtedy i počas ďalšej arabsko-izraelskej vojny o šesť rokov neskôr. Oblasti, o ktorých sa vie, že sa v nich nachádza nevybuchnutá munícia, sú jasne označené a oplotené.

Izrael anektoval túto strategickú náhornú plošinu v roku 1981 a v súčasnosti je pre turistov hlavným lákadlom pre svoje vinárne, obľúbené turistické miesta i menšie lyžiarske stredisko. Izraelský premiér Naftali Bennett vlani v decembri oznámil plány posilniť izraelské osídlenie v tejto oblasti.

Administratíva predošlého prezidenta USA Donalda Trumpa po desaťročiach zmenila kurz americkej politiky uznaním izraelských nárokov na Golanské výšiny, čím zo Spojených štátov urobila jedinú krajinu, ktorá tak doposiaľ urobila.

Izrael tvrdí, že Golanské výšiny s výhľadom na Libanon a Sýriu potrebuje pre svoju bezpečnosť. Sýria, naopak, dlhodobo nástojí na tom, aby jej bolo celé toto územie akoukoľvek mierovou dohodou vrátené.