Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Jeruzaleme premietali sľuby boja proti antisemitizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Masívny protižidovský pogrom sa začal v noci z 9. na 10. novembra 1938 na území Nemecka, Rakúska a Československa.

Jeruzalem 9. novembra (TASR) – Na hradbách okolo historického Starého mesta v Jeruzaleme premietali v pondelok večer posolstvá a sľuby boja proti antisemitizmu. Akcia sa konala pri príležitosti 82. výročia protižidovského pogromu z novembra 1938 známeho ako Krištáľová noc, keď boli zničené synagógy po celom Nemecku, uviedla tlačová agentúra DPA.

„Na synagógy a modlitebne po celom svete sa neustále útočí. Spoločne zjednoťme svet proti antisemitizmu, rasizmu, neznášanlivosti a nenávisti tým, že budeme vysielať svetlo ponad temnotu nenávisti," uvádzalo sa v odkazoch.

Tieto posolstvá nádeje a sľuby premietané na hradbách pochádzali od svetových lídrov, náboženských predstaviteľov či ľudí, ktorí prežili holokaust a novembrový pogrom z roku 1938.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil pogrom nazývaný Krištáľová noc (Noc rozbitého skla) za začiatok holokaustu – vyhladzovania Židov počas druhej svetovej vojny.

Prezidenti Rakúska, Nemecka a Izraela zverejnili v pondelok už skôr spoločné videoposolstvo, v ktorom zdôraznili odhodlanie postaviť sa spoločne voči nenávisti a antisemitizmu. Video bolo zverejnené na sociálnych sieťach ako súčasť celosvetovej akcie pod záštitou organizácie Pochod živých, počas ktorej sa večer rozsvietili viaceré chrámy.

Masívny protižidovský pogrom sa začal v noci z 9. na 10. novembra 1938 na území Nemecka, Rakúska a Československa. Davy nacistov počas tohto pogromu rozbíjali Židmi vlastnené obchody, domovy, budovy a synagógy. O život prišlo najmenej 100, avšak pravdepodobne až 1300 ľudí.