Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nacionalisti v Izraeli sa pripravujú na vlajkový pochod v Jeruzaleme

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Existujú obavy z novej eskalácie násilia v dôsledku vlajkového pochodu.

Jeruzalem 11. júna (TASR) - Izraelskí nacionalisti sa pripravujú na kontroverzný vlajkový pochod, ktorý sa v Jeruzaleme uskutoční na budúci týždeň a ktorého trasa povedie cez moslimskú štvrť, uviedli v piatok jeho organizátori. Informuje o tom agentúra DPA.

Pochod sa mal pôvodne konať vo štvrtok, odložili ho však z bezpečnostných dôvodov, keď stúplo napätie pred prísahou novej izraelskej vlády po úspešnom ukončení koaličných rozhovorov. Polícia potvrdila, že trasa pochodu bola schválená.

Nastupujúca vláda je krehkou koalíciou ôsmich strán z celého politického spektra vrátane jednej arabskej strany. Dezignovaným izraelským premiérom je Naftali Bennett zo strany Jamina (Pravica).

Nový kabinet vystrieda vládu dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua, ktorého prívrženci vyvíjajú nátlak, aby sa zmena neuskutočnila, píše DPA.

Existujú obavy z novej eskalácie násilia v dôsledku vlajkového pochodu. Predstavitelia palestínskej samosprávy v Jeruzaleme varovali pred "explóziou" v meste, informovali miestne médiá.