Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Netanjahu upozornil, že Izrael útoky proti hnutiu Hamas vystupňije

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ minulý týždeň odsúdila nútené vysťahovávanie palestínskych rodín a označila ho za nezákonné.

Jeruzalem 11. mája (TASR) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyslovil varovanie, že Izrael vystupňuje útoky proti palestínskemu hnutiu Hamas po tom, ako dve rakety vypálené z pásma Gazy v utorok ráno usmrtili dve ženy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Armáda odvčera uskutočnila v pásme Gazy stovky útokov proti Hamasu a islamistickému džihádu... a silu našich útokov budeme naďalej zvyšovať," povedal Netanjahu. Na Hamas podľa jeho slov udrú „spôsobom, aký neočakáva".

Rakety vystrelené v utorok z palestínskeho pásma Gazy zabili dve ženy v juhoizraelskom meste Aškelon, pripomína AFP.

„Smrť týchto dvoch izraelských žien odsudzujeme a žiadam vás, aby ste dodržiavali bezpečnostné pokyny," povedal Netanjahu Izraelčanom.

Hnutie Hamas uviedlo, že v utorok popoludní počas piatich minút vypálilo 137 rakiet na Aškelon a neďaleké mesto Ašdod. Útoky mali za cieľ narušiť protivzdušnú obranu Izraela.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády povolal v utorok posily na juh Izraela, ktorý je už druhý deň cieľom raketových útokov palestínskych ozbrojených skupín z pásma Gázy. V tejto oblasti od pondelka prišlo o život 26 ľudí, píše AFP s odvolaním sa na úrady.

Napätie v Jeruzaleme sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci. EÚ minulý týždeň odsúdila nútené vysťahovávanie a označila ho za nezákonné.