Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael: Nie je možné určiť, kto zabil novinárku televízie al-Džazíra

Na nedatovanej snímke palestínska novinárka pracujúca pre panarabskú televíziu al-Džazíra Šírín abú Aklaová v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Abú Aklaovú (51) smrteľne zranili 11. mája, keď spravodajsky pokrývala operáciu izraelskej armády v utečeneckom tábore Džanín ležiacom na severe Predjordánska. Na sebe mala vestu s označením "tlač".

Jeruzalem 24. júna (TASR) - Izraelská armáda tvrdí, že "nie je možné" určiť, kto v máji zastrelil Šírín abú Aklaovú - reportérku panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra. Armáda sa takto vyjadrila v piatok krátko po tom, ako Organizácia Spojených národov obvinila zo smrti novinárky izraelské sily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Abú Aklaovú (51) smrteľne zranili 11. mája, keď spravodajsky pokrývala operáciu izraelskej armády v utečeneckom tábore Džanín ležiacom na severe Predjordánska. Na sebe mala vestu s označením "tlač".

Vyšetrovanie izraelských obranných síl (IDF) dospelo podľa piatkového vyjadrenia izraelskej armády "k jasnému záveru, že pani abú Aklaová nebola úmyselne zastrelená vojakom IDF a takisto nie je možné určiť, či ju bezhlavou paľbu zabil palestínsky ozbrojenec... alebo neúmyselne vojak IDF".

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová predtým informovala o zisteniach tohto úradu, podľa ktorých novinárku zabila strela izraelských síl.

"My v Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva sme ukončili nezávislé vyšetrovanie incidentu. Výstrely, ktoré zabili abú Aklaovú a zranili jej kolegu Alího Sammúdího, pochádzali od izraelských bezpečnostných síl a nie z bezhlavej paľby ozbrojených Palestínčanov, ako to pôvodne tvrdili izraelské úrady," povedala v piatok novinárom v Ženeve.

Dodala, že zistenia vychádzajú z informácií získaných od izraelskej armády aj od palestínskeho generálneho prokurátora. "Neobjavili sme žiadnu informáciu, ktorá by naznačovala, že v bezprostrednej blízkosti novinárov došlo k aktivite ozbrojených Palestínčanov," uviedla ďalej Shamdasaniová.