Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér: Nová dohoda s Iránom bude ešte slabšia než pôvodná

Izraelský premiér Naftali Bennett, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Izrael podľa neho nebude ani novou dohodou nijako viazaný a naďalej si vyhradzuje právo podniknúť vlastné opatrenia proti hrozbe zo strany Iránu.

Jeruzalem 20. februára (TASR) - Svetové mocnosti možno už "čoskoro" dospejú k novej jadrovej dohode s Iránom, ktorá však bude slabšia než tá pôvodná. Uviedol to v nedeľu izraelský premiér Naftali Bennett, ktorého citovala agentúra AFP.

"Zakrátko sa zrejme dospeje k dohode. K novej dohode, ktorá bude kratšia a slabšia než tá predchádzajúca," vyhlásil Bennett.

Izrael podľa neho nebude ani novou dohodou nijako viazaný a naďalej si vyhradzuje právo podniknúť vlastné opatrenia proti hrozbe zo strany Iránu a na zaistenie bezpečnosti izraelských občanov.

Bennett, ktorý odmietal aj pôvodnú zmluvu z roku 2015, uviedol, že ak na základe novej dohody dôjde k zmierneniu sankcií voči Iránu, tamojší režim využije získané financie na nákup zbraní, podporu terorizmu a protiizraelských aktivít.

Spojené štáty vo štvrtok informovali o "podstatnom pokroku" v rokovaniach o záchrane dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorú mocnosti uzavreli s Teheránom v roku 2015. Podľa Washingtonu je dosiahnutie dohody možné už "v najbližších dňoch", ak sa Irán k tomu postaví so všetkou vážnosťou.

Vo Viedni od vlaňajšieho novembra prebiehajú rokovania o oživení jadrovej dohody, od ktorej v roku 2018 jednostranne odstúpil vtedajší americký prezident Donald Trump, ktorý zároveň obnovil tvrdé sankcie voči Teheránu. Irán následne prestal dodržiavať viaceré svoje záväzky vyplývajúce z dohody, ktorej signatármi sú aj Čína, Rusko, Francúzsko, Nemecko a Británia.

Iránske médiá v nedeľu informovali, že tamojší parlament vyzval prezidenta, aby od mocností získal záruky, že od novej jadrovej dohody opäť neodstúpia, ako to urobil Donald Trump, píše agentúra AP.