Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izrael obmedzí financie pre Palestínčanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

eniaze dostávajú palestínski väzni v izraelských väzniciach a rodiny Palestínčanov zabitých izraelskými silami vrátane militantov a teroristov.

Jeruzalem 12. júla (TASR) – Izrael v nedeľu oznámil, že obmedzí vyplácanie výnosov z daní Palestínskej samospráve, ktorá dlhodobo zápasí s nedostatkom financií. Potrestá ju tak za poskytovanie finančných podpôr páchateľom teroristických činov, informovala agentúra AFP.

Príslušné rozhodnutie, ktoré židovský štát prijal opakovane už aj v minulosti, tentokrát schválil bezpečnostný kabinet nového izraelského premiéra Naftaliho Bennetta. K strhávaniu prostriedkov bude dochádzať každý mesiac.

Finančné transfery z výnosov z palestínskych daní budú znížené o sumu, ktorú vláda prezidenta Mahmúda Abbása vypláca Palestínčanom väzneným v Izraeli a ich rodinným príslušníkom. Podľa AFP tejto krok zrejme vyvolá krízu vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínskou samosprávou.

Naposledy Izrael pristúpil k takémuto kroku vo februári 2019. Palestínčania vtedy na protest osem mesiacov úplne odmietali daňové transfery z Izraela.

V súlade s uzavretými dohodami židovský štát vyberá dane a clá aj v mene Palestínčanov a potom im presúva príslušnú finančnú sumu, ktorá predstavuje veľkú časť rozpočtu Palestínskej samosprávy. V súčasnosti to je zhruba 190 miliónov dolárov mesačne.

Zmrazenie finančných transferov spôsobuje vážne problémy pri vyplácaní miezd palestínskych štátnych zamestnancov.

Podľa údajov Izraela Abbásova vláda v roku 2020 na uvedené podpory, vyplácané cez tzv. fond mučeníkov, minula v prepočte 183 miliónov dolárov. Peniaze dostávajú palestínski väzni v izraelských väzniciach a rodiny Palestínčanov zabitých izraelskými silami vrátane militantov a teroristov.

Podľa Izraela Abbásova samospráva vyplácaním podpôr páchateľom teroristických činov podnecuje ďalšie útoky a násilie. Palestínska vláda tvrdí, že ide len o sociálne dávky rodinám, ktoré stratili svojho živiteľa.