Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Izrael obnovil kontroverzný zákon o manželstvách a občianstve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerka vnútra Ajelet Šakedová spolu s inými štátnymi predstaviteľmi priznala, že zákon je zameraný na zachovanie izraelskej židovskej väčšiny.

Jeruzalem 12. marca (TASR) - Izraelský parlament obnovil zákon o manželstvách, ktorý zakazuje Palestínčanom zo západného brehu Jordánu a pásma Gazy svadbou získať izraelské občianstvo či povolenie na pobyt. Informuje o tom v sobotu TASR na základe správy agentúry AP.

Izrael tvrdí, že zákon, ktorý bol schválený v roku 2003 počas palestínskeho povstania, je potrebný na udržanie bezpečnosti, kritici ho však pokladajú za diskriminačné opatrenie za účelom zachovania židovskej väčšiny v krajine. Vzťahuje sa len na Palestínčanov a nie na Židov, ktorí žijú na západnom brehu Jordánu a izraelské občianstvo už majú.

Minulé leto sa Knesetu zákon nepodarilo schváliť, lebo nemali podporu ľavicových a arabských členov koalície.

Ministerka vnútra Ajelet Šakedová spolu s inými štátnymi predstaviteľmi priznala, že zákon je zameraný na zachovanie izraelskej židovskej väčšiny. Počas niekoľkých mesiacov, kedy zákon nebol v platnosti, Šakedová prijala opatrenia na zabránenie zjednocovania rodín a aktívne sa podieľala na propagácii jeho opätovného schválenia.

Zákon prešiel vo štvrtok s podporou opozície. Šakedová uverejnila na Twitteri príspevok, v ktorom jeho schválenie označuje za "víťazstvo pre židovský a demokratický štát". Jej príspevok zdieľal arabský zákonodarca Ayman Odeh, ktorý zákon vyhlásil za "víťazstvo apartheidu".

Zákon sa týka najmä arabskej národnostnej menšiny, ktorá tvorí 20 percent z 9,5-miliónovej izraelskej populácie a má rodinné vzťahy s Palestínčanmi na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy. Táto menšina síce má občianstvo a volebné právo, no stále čelí diskriminácii, píše AP.

Zákon o občianstve prvýkrát prešiel v roku 2003 počas palestínskeho povstania a odvtedy bol opakovane obnovovaný. Postihuje najmä rodiny, keďže v jeho dôsledku nemôžu manželia a manželky Izraelčanov, ktorí žijú na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy, prísť do Izraela.