Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael odmieta americký konzulát v Jeruzaleme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký konzulát v Jeruzaleme, ktorý roky slúžil ako de facto veľvyslanectvo USA pre Palestínčanov, uzavrela vláda predošlého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Tel Aviv 7. novembra (TASR) – Izraelská vláda odmietla zamýšľané opätovné otvorenie hlavného diplomatického zastupiteľstva USA pre Palestínčanov v Jeruzaleme. Argumentuje tým, že v spornom meste nie je pre takýto úrad priestor, informovala v nedeľu agentúra AP.

Americký konzulát v Jeruzaleme, ktorý roky slúžil ako de facto veľvyslanectvo USA pre Palestínčanov, uzavrela vláda predošlého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Súčasný minister zahraničných vecí USA Antony Blinken prisľúbil jeho znovuotvorenie. To by bolo podľa Izraela spochybnením izraelskej zvrchovanosti nad mestom, mohlo by ale zlepšiť vzťahy Washingtonu s Palestínčanmi, píše AP.

"Pre ďalší americký konzulát v Jeruzaleme nie je priestor," odpovedal izraelský premiér Naftali Bennett na tlačovej konferencii v sobotu večer na otázku o takomto zastupiteľstve. "Jeruzalem je hlavné mesto jedného štátu a tým je štát Izrael," zdôraznil.

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid navrhol, aby konzulát otvorili v palestínskom administratívnom centre v predjordánskom Ramalláhu. Palestínčania by to však podľa AP odmietli, keďže by to narušilo ich nároky na Jeruzalem.

Izrael vníma Jeruzalem ako svoje večné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestínčania chcú mať z jeho východnej časti, ktorú Izrael obsadil v roku 1967 a neskôr anektoval, metropolu vlastného štátu.

Otázka amerického konzulátu môže byť ďalším testom pre vzťahy medzi Bennettovou vládou a administratívou prezidenta USA Joea Bidena. Tá podnikla kroky na obnovenie tradičnej zahraničnej politiky Washingtonu voči Izraelu a Palestínčanom po tom, ako sa Biely dom za Trumpa staval prevažne na stranu Izraela v otázkach súvisiacich s konfliktom s Palestínčanmi.

Trump preradil agendu amerického konzulátu pod veľvyslanectvo USA v Izraeli, keď ambasádu v roku 2018 presunul z Tel Avivu do Jeruzalema. Jej presun rozhneval Palestínčanov, ktorí prerušili väčšinu kontaktov s Trumpovou vládou.

Palestínčania kritizujú Izrael za odmietanie konzulátu USA v Jeruzaleme


Palestínčania v nedeľu kritizovali Izrael za odmietnutie zamýšľaného opätovného otvorenia amerického konzulátu v Jeruzaleme, ktorým by USA obnovili svoje hlavné diplomatické zastupiteľstvo pre Palestínčanov v tomto meste. Informovala o tom agentúra AP.

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vníma opätovné otvorenie tohto konzulátu ako súčasť záväzkov medzinárodného spoločenstva, pokiaľ ide o ukončenie izraelskej okupácie území, na ktorých chcú mať Palestínčania svoj budúci štát.

"Východný Jeruzalem je neoddeliteľnou časťou okupovaného palestínskeho územia a je hlavným mestom štátu Palestína. Izrael nemá ako okupačná moc právo vetovať rozhodnutie vlády Spojených štátov," uviedlo ministerstvo v stanovisku.