Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Izrael odštartoval prvý komerčný let do Spojených arabských emirátov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jakub Kotian

Izrael a SAE 13. augusta oznámili, že dosiahli dohodu o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov.

Jeruzalem 31. augusta (TASR) - Prvý komerčný let medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) odštartoval v pondelok z telavivského letiska Bena Guriona s členmi delegácií Izraela a USA. Informovala o tom agentúra AP.

Ide o prvý priamy let izraelskej štátnej leteckej spoločnosti do tejto arabskej krajiny v oblasti Perzského zálivu. Uskutočnil sa po tom, ako Izrael a SAE 13. augusta oznámili, že dosiahli dohodu o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov.

Členmi americkej delegácie sú zať a poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner, poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien či osobitný americký vyslanec pre Irán Brian Hook.

Izrael zastupuje poradca vlády pre bezpečnosť Meir Ben-Šabbat a zástupcovia viacerých ministerstiev. Cieľom návštevy sú rozhovory o postupe normalizácie vzťahov so SAE.

Lietadlo odletelo z letiska Bena Guriona pri Tel Avive okolo 11.30 h miestneho času (10.30 h SELČ), uvádza na svojej webovej stránke denník The Jerusalem Post. Smeruje na letisko v Abú Zabí, metropole SAE.