Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael odsúdil vyjadrenia Sergeja Lavrova o Židoch

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v Moskve 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Obviniť samotných Židov z antisemitizmu je tým najnižším prejavom rasizmu voči Židom, vyhlásil izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid.

Jeruzalem 2. mája (TASR) - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo v pondelok ruského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nacistickému lídrovi Adolfovi Hitlerovi. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Podľa Lavrova totiž fakt, že ukrajinský prezident má židovský pôvod, nepodkopáva pozíciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý určil za jeden z cieľov ruskej vojenskej operácie na Ukrajine je denacifikácia tejto krajiny.

"Možno sa mýlim, no aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdry židovský ľud hovorí, že tými najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia," uviedol Lavrov v rozhovore pre taliansku televíziu Rete4 odvysielanom v nedeľu večer.

"Vyjadrenia ministra zahraničných vecí Lavrova sú neodpustiteľné a neslýchané a sú tiež obrovskou chybou z hľadiska dejín. Očakávame zaň ospravedlnenie," uviedol v pondelok izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid.

"Židia sa počas Holokaustu nevraždili sami. Obviniť samotných Židov z antisemitizmu je tým najnižším prejavom rasizmu voči Židom," vyhlásil Lapid.

Podľa šéfa izraelskej diplomacie totiž jeho starého otca nezabili Židia, ale nacisti. "Ukrajinci nie sú nacisti. Nacistami boli iba nacisti - iba oni systematicky hubili Židov," pokračoval Lapid.

Ruské veľvyslanectvo zatiaľ nekomentoval tieto vyjadrenia ani predvolanie ruského veľvyslanca, píše Reuters.