Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Izrael otvoril rybolovnú zónu pri pobreží palestínskeho pásma Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie o otvorení rybolovnej zóny vo štvrtok oznámil izraelský úrad COGAT koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach.

Jeruzalem 29. apríla (TASR) – Izrael vo štvrtok oznámil, že znovu otvoril rybolovnú zónu pri pobreží palestínskeho pásma Gazy, ktorú uzavrel začiatkom tohto týždňa v reakcii na raketové ostreľovanie juhu Izraela z uplynulého víkendu a začiatku tohto týždňa.

Ozbrojené skupiny z Gazy vypálili vtedy na Izrael viac ako 40 rakiet, pričom vysvetlili, že ide o reakciu na nepokoje v Jeruzaleme, kde jeho arabskí obyvatelia demonštrovali proti obmedzeniam zavedeným Izraelom počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Nepokoje si vyžiadali zranených a izraelská polícia počas nich zadržala desiatky osôb.

K zodpovednosti za útoky z noci na sobotu sa prihlásili dve frakcie z pásma Gazy: Ľudový front za oslobodenie Palestíny a odnož Brigád mučeníkov mučeníkov al-Aksá. Podľa Izraela však priamu zodpovednosť za akúkoľvek eskaláciu nesie radikálne hnutie Hamas.

Rybolov je pre palestínsku enklávu Gaza významným zdrojom príjmov. Veľkosť rybárskej zóny sa rokmi menila. Mierovými dohodami z Osla uzavretými v 90. rokoch bola stanovená na 20 námorných míľ a potom bol zredukovaná na šesť míľ - stalo sa tak v rámci spoločnej izraelsko-egyptskej blokády zavedenej po tom, čo Hamas v roku 2007 násilným pučom zosadil v Gaze samosprávu ovládanú hnutím Fatah.

Rozhodnutie o otvorení rybolovnej zóny vo štvrtok oznámil izraelský úrad COGAT koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach, dodala agentúra AFP.