Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Izrael opätovne útočil na okolie mesta Rafah, do mesta vnikli tanky

Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Rafahu, na juhu pásma Gazy 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

Izrael v noci na utorok uskutočnil ďalšie delostrelecké a letecké útoky na viaceré oblasti Pásma Gazy vrátane štvrti Tal al-Sultán v západnej časti Rafahu.

Gaza 28. mája (TASR) - Izrael v noci na utorok opätovne útočil na oblasť okolo mesta Rafah na juhu Pásma Gazy a izraelské tanky prenikli do centra tohto mesta. TASR informuje podľa agentúr AFP, DPA a Reuters.

Izrael v noci na utorok uskutočnil ďalšie delostrelecké a letecké útoky na viaceré oblasti Pásma Gazy vrátane štvrti Tal al-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa nachádza tábor pre vysídlených. Miestni obyvatelia situáciu pre AFP označili za mimoriadne nebezpečnú.

Izraelský portál ynet uviedol, že v Tal as-Sultán boli nasadené izraelské tanky. Pozemné vojsko tam ešte nevstúpilo. Izraelská armáda však tieto správy nepotvrdila.

Viac než 45 osôb prišlo o život pri nedeľňajšom izraelskom nálete v utečeneckom tábore Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí. Desiatky ďalších utrpeli zranenia. Medzinárodné spoločenstvo tento útok odsúdilo a Bezpečnostná rada OSN zvolala na utorok mimoriadne zasadnutie.

Izrael Rafah označil za bezpečnú zónu pre osoby vysídlené z iných častí Pásma Gazy, pripomína stanica BBC. Mnohé z nich však z dôvodu vojenskej operácie z mesta utekajú.