Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael otvoril hraničné priechody s pásmom Gazy

Policajt Hamasu máva vodičovi kamiónu, ktorý preváža palivo, aby prešiel z Izraelu na palestínsku stranu hraničného priechodu Kerem Šalom v meste Rafah na juhu pásma Gazy 8. augusta 2022. Izrael v pondelok opätovne otvoril dva hraničné prechody s pásmom Gazy. Cez hranice už prešli nákladné automobily s palivom a zásobami. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Izrael v pondelok opätovne otvoril dva hraničné prechody s pásmom Gazy. Cez hranice už prešli nákladné automobily s palivom a zásobami.

Gaza 8. augusta (TASR) - Izrael v pondelok opätovne otvoril dva hraničné prechody s pásmom Gazy. Cez hranice už prešli nákladné automobily s palivom a zásobami. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka Die Zeit.

Izrael a militanti z organizácie Palestínsky islamský džihád (PIJ) uzavreli prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti v nedeľu večer.

V pondelok, po zhodnotení bezpečnostnej situácie, Izrael otvoril priechody Erez a Kerem Šalom, ktoré úrady zatvorili minulý pondelok, píše Die Zeit s odvolaním sa na styčný úrad koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach, známy ako COGAT. Priechody zatvorili po zadržaní predstaviteľa PIJ v Predjordánsku a ako dôvod uviedlo obavy bezpečnosť.

Uzatvorenie priechodov viedlo k nedostatku dodávok paliva a jediná elektráreň v pásme Gazy v sobotu prestala pracovať, píše AFP. Elektráreň by mala opäť naplno fungovať v pondelok.

Židovský štát podnikal intenzívne letecké a delostrelecké útoky na ciele PIJ v pásme Gazy od piatka 5. augusta. Palestínski militanti medzitým vystrelili na Izrael takmer 1000 rakiet. Ide o najhoršiu eskaláciu bojov v Gaze od 11-dňovej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas z vlaňajšieho mája. Aj vtedy boje ukončilo prímerie sprostredkované Káhirou.