Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Izrael otvoril hraničný priechod neďaleko väznice, z ktorej ušli väzni

Na archívnej snímke policajti vyšetrujú na mieste úteku šiestich palestínskych väzňov z väznice Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021. Foto: TASR / AP

Šesť väzňov - päť z nich obvinených zo smrtiacich útokov proti Izraelčanom - ušlo cez šachtu v podlahe kúpeľne a vykopaný tunel.

Tel Aviv 22. septembra (TASR) - Izrael v stredu znovu otvoril hraničný priechod s okupovaným západným brehom Jordánu (Predjordánskom). Urobil to prvýkrát odvtedy, čo šesť väzňov cez vykopaný podzemný tunel ušlo z neďalekého izraelského väzenia Gilboa. Išlo o zriedkavý útek, ktorý spustil obrovské pátranie. Všetkých väzňov nakoniec chytili. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Orgán izraelskej armády, ktorý dohliada na civilné záležitosti v spomínanej palestínskej enkláve, uviedol, že hraničný priechod Džalama v severnej časti Predjordánska bude otvorený prvýkrát od 6. septembra, keď väzni ušli.

Šesť väzňov - päť z nich obvinených zo smrtiacich útokov proti Izraelčanom - ušlo cez šachtu v podlahe kúpeľne a vykopaný tunel. Išlo o najväčší útek z väznice za posledné desaťročia. Neskôr sa väzni rozdelili na skupiny po dvoch a poslednú dvojicu chytili cez víkend v meste Džanín v Predjordánsku.

Prípad bol pre Izrael nepríjemný, pretože väznica patrí k najprísnejšie stráženým a vyžiadal si obrovskú pátraciu akciu v severnom Izraeli a v okupovanom Predjordánsku.

Právnici dvoch z týchto väzňov vyhlásili, že ich klienti boli pri zatýkaní zbití. Palestínčania pokladajú väzňov zadržiavaných Izraelom za hrdinov svojho národa. Mnohí ich útek oslavovali na sociálnych sieťach.