Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael oznámil dokončenie inteligentného plota na hranici s Gazou

Dvaja izraelskí vojaci kráčajú okolo delostreleckej jednotky na hranici Izraela s pásmom Gazy, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Celkovo 65-kilometrová bariéra zahŕňa radarové systémy, námorné senzory a sieť podzemných senzorov na detekciu tunelov militantov.

Jeruzalem 7. decembra (TASR) - Izrael v utorok oznámil dokončenie zvýšenej bezpečnostnej bariéry na hranici s palestínskym pásmom Gazy, ktorá má zabrániť militantom preniknúť do židovského štátu. Informovala o tom agentúra AP.

Celkovo 65-kilometrová bariéra zahŕňa radarové systémy, námorné senzory a sieť podzemných senzorov na detekciu tunelov militantov. Existujúce oplotenie bolo nahradené šesť metrov vysokým tzv. inteligentným plotom so senzormi a kamerami.

Izraelský minister obrany Benny Ganc oznámil dokončenie bariéry po viac ako troch rokoch výstavby s tým, že medzi palestínske hnutie Hamas a obyvateľov južného Izraela stavia "železný múr".

Izrael viedol štyri vojny s hnutím Hamas, odkedy sa táto islamistická militantná skupina pred takmer 15 rokmi chopila moci v pásme Gaze; naposledy vypukol konflikt v máji tohto roka.

Počas vojny v roku 2014 sa palestínski militanti dostali cez prekopané tunely do Izraela, pričom došlo k zrážkam s izraelskými jednotkami.