Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Izrael oznámil úspešné vypustenie špionážnej družice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ofek-16 je "optoelektronický prieskumný satelit s pokročilými funkciami," uviedlo izraelské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení.

Jeruzalem 6. júla (TASR) - Izrael v pondelok úspešne vypustil na obežnú dráhu špionážnu družicu Ofek-16. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelský denník The Times of Israel napísal, že hlavnou funkciou novej špionážnej družice bude zrejme monitorovať Irán a vývoj jeho jadrových a raketových programov.

Ofek-16 je "optoelektronický prieskumný satelit s pokročilými funkciami," uviedlo izraelské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení.

Izraelský minister obrany Benny Ganc označil vypustenie družice za "mimoriadny úspech". "Technologická nadradenosť a spravodajské schopnosti sú nevyhnutné pre bezpečnosť štátu Izrael," dodal.

Predstavitelia izraelského ministerstva obrany však súčasne popreli akúkoľvek súvislosť medzi množiacimi sa správami o údajnej zodpovednosti Izraela za niekoľko nedávnych výbuchov v Iráne a termínom vypustenia novej družice na obežnú dráhu Zeme.

"Načasovanie (štartu) bolo naplánované s dostatočným časovým predstihom," uviedol riaditeľ izraelského vesmírneho programu Šlomo Sudari.

Dodal, že Ofek-16 bude fungovať na nízkej obežnej dráhe okolo Zeme, podobne ako ostatné družice tejto triedy.