Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Izrael: Palestínsky väzeň utrpel v dôsledku hladovky poškodenie mozgu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Allána už od konca minulého roku zadržiavajú v takzvanej administratívnej väzbe, ktorú Izrael využíva prevažne na zadržiavanie Palestínčanov podozrivých z trestných činov.

Jeruzalem 19. augusta (TASR) - Palestínsky väzeň, ktorý už viac ako dva mesiace odmieta prijímať potravu, utrpel v dôsledku hladovky poškodenie mozgu. Podľa agentúry DPA to vyplýva z vyšetrení, ktorým sa podrobil v izraelskej nemocnici.

Muhammad Allán (31) už 65 dní drží hladovku na protest proti tomu, že ho dlhodobo väznia bez vznesenia obvinení. Izraelské úrady ho podozrievajú z napojenia na teroristické skupiny a tvrdia, že je aktivistom palestínskej radikálnej organizácie Islamský džihád.

Allána už od konca minulého roku zadržiavajú v takzvanej administratívnej väzbe, ktorú Izrael využíva prevažne na zadržiavanie Palestínčanov podozrivých z trestných činov. Takéto opatrenie umožňuje zadržiavať aj niekoľko rokov osoby, voči ktorým nie sú vznesené žiadne obvinenia, čo Izrael obhajuje ako nástroj potrebný na zastavenie aktivít militantov.

Allána minulý piatok previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti nemocnice v juhoizraelskom Aškelone a podali mu roztoky s vitamínmi, kyslík a sedatíva. Stalo sa tak po tom, ako upadol do bezvedomia, z ktorého sa prebral v utorok. Po hospitalizácii sa podarilo stav pacienta stabilizovať, ale po znovunadobudnutí vedomia sa jeho stav zase zhoršil.

Izraelská prokuratúra vyjadrila pripravenosť prepustiť Allána na slobodu, ak vyšetrenia potvrdia, že poškodenie jeho mozgu je nezvratné. V takomto prípade by už podľa prokuratúry nepredstavoval pre Izrael bezpečnostné riziko.

Výsledky doterajších vyšetrení nie sú jednoznačné: lekári síce diagnostikovali poškodenie mozgu, zapríčinené nedostatkom vitamínov, ale zatiaľ nie je jasné, či ide o trvalé zmeny, uviedla agentúra Reuters.

Izraelský Najvyšší súd má ešte dnes rozhodnúť o Palestínčanovej žiadosti o prepustenie na slobodu. Podľa jedného z jeho právnikov Allán pohrozil, že ak sa do 24 hodín nenájde riešenie jeho prípadu, prestane prijímať aj vodu a vitamíny.

Islamský džihád sa vyhráža Izraelu útokmi v prípade, že Allán v dôsledku hladovky zomrie.