Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Izraelský parlament nepredĺžil zákon o zmiešaných manželstvách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za predĺženie účinnosti príslušného zákona sa na nočnom zasadnutí parlamentu vyslovilo 59 poslancov, rovnaký počet ich bol proti a dvaja sa zdržali.

Jeruzalem 6. júla (TASR) - Nová izraelská vláda premiéra Naftaliho Bennetta, ktorá bola vymenovaná pred viac ako troma týždňami, neuspela v noci na utorok pri dôležitom hlasovaní v parlamente týkajúcom sa kontroverzného zákazu prisťahovania pre Palestínčanov zosobášených s občanmi Izraela. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Za predĺženie účinnosti príslušného zákona sa na nočnom zasadnutí parlamentu vyslovilo 59 poslancov, rovnaký počet ich bol proti a dvaja sa zdržali.

Na základe tohto zákona, ktorý prijal izraelský parlament v roku 2003 počas druhej palestínskej intifády, nemôžu Palestínčania ani obyvatelia "nepriateľských krajín" svadbou získať izraelské občianstvo alebo povolenie na pobyt. Kritici tento zákon označujú za diskriminačný a namierený proti arabskej menšine, ktorá tvorí 20 percent obyvateľstva Izraela.

Dôvodom na zavedenie zákona bol samovražedný útok v meste Haifa v marci 2002, pri ktorom zahynulo 17 ľudí. Jeho páchateľom bol Palestínčan, ktorý získal izraelský pas práve uzavretím manželstva s Izraelčankou.

Kontroverzný zákon spôsobil mnohým Palestínčanom v Izraeli a na okupovaných územiach komplikácie. Jedným z následkov bolo, že manželia v prípade, že jeden z dvojice je Izraelčan a druhý Palestínčan, nemohli spoločne legálne žiť v Izraeli.
Na archívnej snímke bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto: TASR/AP

Toto nariadenie, ktoré býva zdôvodňované izraelskými bezpečnostnými záujmami, má dosah hlavne na arabské páry. Zákon má silnú podporu dominantných pravicových strán a od jeho schválenia ho parlament predĺžil každý rok. Jeho účinnosť sa končí v utorok. Bývalý predseda vlády Benjamin Netanjahu, ktorý vedie pravicovú opozíciu, však pred hlasovaním avizoval, že zákon nepodporí. Novej vláde odkázal, že zodpovednosť je na nej.

Izraelský najvyšší súd sťažnosti podané voči tomuto zákonu v roku 2012 zamietol. Podľa novely zákona z roku 2005 môžu ženy nad 25 rokov a muži starší ako 35 rokov požiadať o dočasné povolenie na pobyt. Od roku 2007 platia obmedzenia i pre občanov Iránu, Iraku, Sýrie a Libanonu.

Na nočnom zasadaní neprešiel ani návrh na vyslovenie nedôvery osemčlennej koaličnej vláde, ktorú v 120-člennom Knesete podporuje 61 poslancov.