Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izrael plánuje postaviť v Predjordánsku vyše 1300 obytných jednotiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 475.000 izraelských Židov žije v osadách na Západnom brehu, ktoré sú podľa medzinárodného práva považované za nelegálne.

Tel Aviv 24. októbra (TASR) - Izrael plánuje postaviť na okupovanom západnom brehu Jordánu vyše 1300 nových obytných jednotiek pre židovských osadníkov. Podľa agentúry AFP to oznámilo v nedeľu izraelské ministerstvo výstavby.

"Boli zverejnené výberové konania na 1355 domovov v Judei a Samárii," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva s odkazom na biblické pomenovania, ktoré sa v Izraeli bežne používajú pre označenie Predjordánska.

Približne 475.000 izraelských Židov žije v osadách na Západnom brehu, ktoré sú podľa medzinárodného práva považované za nelegálne. Ležia na území, ktoré si Palestínčania nárokujú ako súčasť svojho budúceho štátu.

Izrael okupuje Západný breh od šesťdňovej vojny v roku 1967 a vykonáva úplnú administratívnu kontrolu na veľkej časti územia, kde žijú viac ako dva milióny Palestínčanov.

Izraelský premiér Naftali Bennett, bývalý šéf lobistickej skupiny pre osadníkov, je proti palestínskej štátnosti a počas svojho funkčného obdobia vylúčil oficiálne mierové rozhovory s Palestínskou samosprávou s tým, že sa radšej sústredí na ekonomické zlepšenia.