Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael počas razie v Predjordánsku smrteľne zranil Palestínčana

Na snímke zabitý 18 ročný Palestínčan. Foto: TASR/AP

Palestínske ministerstvo zdravotníctva obeť identifikovalo ako 18-ročného muža a uviedlo, že ho zabil výstrel do krku.

Jeruzalem 1. októbra (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky v sobotu počas razie na západnom brehu Jordánu smrteľne zranili 18-ročného Palestínčana. S odvolaním sa na palestínske a izraelské zdroje o tom informovala agentúra AFP.

Izraelská pohraničná polícia uviedla, že počas operácie v meste al-Ajzaríja "vypukli nepokoje" a jej príslušníci odpovedali streľbou na podozrivého, ktorý sa do nich pokúsil hodiť zápalnú fľašu.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva obeť identifikovalo ako 18-ročného muža a uviedlo, že ho zabil výstrel do krku.

Izraelská pohraničná polícia uviedla, že palestínski radikáli počas razie hádzali kamene a výbušné zariadenia smerom k izraelským vojakom, ktorí na tom reagovali s využitím "prostriedkov na rozohnanie nepokojov".

Zintenzívnenie vojenských aktivít Izraela na Západnom brehu je dôsledkom prudkého nárastu palestínskych útokov na území Izraela, ktorý badať od jari tohto roku.

Izrael uskutočnil od marca na okupovanom západnom brehu Jordánu stovky razií, ktoré boli súčasťou prenasledovania údajných páchateľov útokov na Izraelčanov alebo ich plánovačov.

Razie, mnohé vykonané na severnom Západnom brehu, vyvolali nepokoje a potýčky, pri ktorých zahynuli desiatky Palestínčanov vrátane príslušníkov militantných hnutí.

Vo štvrtok pri jednej z mnohých vypätých situácií zomrel sedemročný palestínsky chlapec, ktorý pravdepodobne spadol zo strechy budovy, keď vojaci zatýkali mladých ľudí hádžucich kamene v dedine neďaleko Betlehema.

Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok uviedlo, že podporuje "dôkladné a okamžité vyšetrenie okolností" chlapcovej smrti.

Izrael obsadil západný breh Jordánu vo vojne v roku 1967 a na celom území vybudoval viac ako 130 osád, v ktorých žije takmer pol milióna židovských osadníkov. Palestínčania chcú, aby Západný breh, kde žijú aj približne tri milióny Palestínčanov, tvoril hlavnú časť ich budúceho štátu.