Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Izrael: Počet Palestínčanov prevýši Židov v roku 2020

Foto: TASR/AP

Správa predpokladá, že počet Palestínčanov rovnako ako aj počet Židov bude koncom roka 2016 okolo 6,5 milióna.

Ramalláh 31. decembra (TASR) - Počet palestínskych Arabov a Židov v Izraeli a na okupovaných územiach bude rovnaký v roku 2016, ale počet Palestínčanov prevýši Židov v roku 2020. Uvádza sa to v dnešnej správe Palestínskeho centrálneho štatistického úradu (PCBS), ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Podľa odhadov v správe je koncom roka 2012 na svete 11,6 milióna Palestínčanov: z nich 4,4 milióna žije na západnom brehu Jordánu, v pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme a 1,4 milióna Palestínčanov žije vo vnútri Izraela.

Podľa odhadov PCBS je teda na konci roka 2012 počet Palestínčanov v Izraeli a na okupovaných územiach približne 5,8 milióna v porovnaní s predpokladanými šiestimi miliónmi Židov.

Správa predpokladá, že počet Palestínčanov rovnako ako aj počet Židov bude koncom roka 2016 okolo 6,5 milióna.

Miera pôrodnosti u Palestínčanov je 3,3 dieťaťa vo vnútri Izraela, na západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy - pre porovnanie, u Židov je miera pôrodnosti tri deti. Dôsledkom bude, že počet Palestínčanov prevýši Židov v roku 2020 a Palestínčanov tak bude 7,2 milióna v porovnaní so 6,9 milióna Židov.

PCBS spresnila, že na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme žije 2,7 milióna Palestínčanov a 1,7 milióna žije v pásme Gazy.

Podľa Izraelského centrálneho štatistického úradu je populácia Izraela koncom roka 2012 takmer osem miliónov, z nich 5,9 milióna je Židov a 1,4 milióna Arabov, zvyšok sú kresťania alebo iné náboženstvá či skupiny.